Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Λήψη νέων μέτρων προανήγγειλε ο Παπακωνσταντίνου

της Μαρίνας ΚουτσούμπαΕν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του Eurogroup επισήμανε πως η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία, λίγες μόνο ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου πως δεν πρόκειται να θιγούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα, λόγω του αναθεωρημένου δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης που θα επιθυμούσε.
Υπενθυμίζεται η Eurostat ανέβασε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%, ενώ για το 2010 προβλέπεται αύξηση στο 9,4% έναντι 8,2% που αποτελεί στόχο του Μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της χώρας, τόνισε πως το 2011 η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως του στόχους που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,6%.
Αυτό βέβαια, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", συνεπάγεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τo Eurogroup πάλι ασκήθηκαν πιέσεις για επιπλέον αλλαγές σε τομές όπως οι υπηρεσίες υγείας, η φορολογία, τα εργασιακά θέματα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Ελλάδα να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες για τα πρόσθετα μέτρα που πρόκειται να λάβει.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει τη "σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τους τελευταίους 5-6 μήνες", τονίζοντας πως οι "προσαρμογές [της χώρας] είναι σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση".
Αναγνώρισε, βέβαια, πως η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 θα έχει επιπτώσεις και στο έλλειμμα του 2010, σημειώνοντας πως το Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα να "είναι πιο συγκεκριμένη για την αναθεώρηση του Μνημονίου. Παραμένουμε πεπεισμένοι πως η σημαντική πρόοδος θα συνεχιστεί…”, τόνισε.
Η δήλωση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα
"Η Eυρωζώνη καλωσορίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ώστε να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Η κυβέρνηση εξετάζει τις λεπτομέρειες αυτών των πρόσθετων μέτρων που θα εφαρμοστούν στον προϋπολογισμό του 2011 καθώς και στο επανεξεταζόμενο μνημόνιο.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για περισσότερες μειώσεις δημοσίων δαπανών καθώς και την εμβάθυνση και ταχύτερη μεταβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της δημόσιας υγείας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης".

από το cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου