Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ερχεται νέα μείωση του βασικού μισθού ,"τοπικές-ατομικές" συμβάσεις ,,

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Μείωση του βασικού μισθού και κατάργηση της αποζημίωσης για απόλυση στους 12 μήνες (σ.σ. σήμερα χωρίς αποζημίωση είναι οι 2 μήνες), φέρνουν οι εργασιακές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βάσει του επικαιροποιημένου -και όχι μόνο- μνημονίου.
Μια πρόγευση των ρυθμίσεων (που τις ξεκίνησε ο Ανδ. Λοβέρδος αλλά λόγω ανασχηματισμού τις επωμίζεται η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη) βγήκε από τα όσα διαμείφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της τρόικας με την κ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΑΤ", στο Προεδρικό Διάταγμα που σχεδόν ακυρώνει το θεσμό του "Μεσολαβητή - Διαιτητή" στις συμβάσεις εργασίας, εξετάζεται να περιληφθεί και κατάργηση της αποζημίωσης όταν η απόλυση γίνεται πάνω στους πρώτους 12 μήνες. Σήμερα ένας εργοδότης δεν πληρώνει αποζημίωση αν απολύσει τον εργαζόμενο στους 2 μήνες. Αν κλείσει το 12μηνο, τότε δικαιούται 1 μηνιάτικο ως αποζημίωση και αν ειδοποιηθεί ένα μήνα πριν κλείσει το 12μηνο, θα πάρει μισό μισθό.
Η ρύθμιση που θα τροποποιεί το καθεστώς των αποζημιώσεων απορρέει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και θα συνδυαστεί με πιο ευέλικτες συμβάσεις, τις "τοπικές-ατομικές". Σε ένα νομό δηλαδή με υψηλή ανεργία και μεγάλη ύφεση να ισχύει ειδικό καθεστώς συμβάσεων, που σημαίνει ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται μέσα από ατομικές συμφωνίες, χωρίς τη δέσμευση για το βασικό μισθό των 739 ευρώ. Ο νόμος 2639/98 δίνει τέτοια ευελιξία στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, αλλά μέχρι σήμερα δε χρειάστηκε να εφαρμοστεί. Τώρα με την τρόικα ήρθε η ώρα να "φρεσκαριστούν" οι ρυθμίσεις και όπως φαίνεται έρχεται κι άλλη μείωση του βασικού μισθού (σ.σ. ήδη με τις ρυθμίσεις Λοβέρδου οι νέοι ως 24 ετών που πρωτοπιάνουν δουλειά θα έχουν αμοιβή 590 ευρώ, 20% χαμηλότερη από τα 739 ευρώ της Σύμβασης).
Αλλωστε τη θέση ότι "η ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας", υποστήριξαν χθες κύκλοι του υπουργείου.
Οσον αφορά το ασφαλιστικό η τρόικα φέρεται να ζήτησε κι άλλη περιστολή των δαπανών βλέποντας ότι οι έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή υπολείπονται του στόχου είσπραξης εσόδων και ταυτόχρονα διαπιστώνοντας ότι οι προϋπολογισμοί των μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες το 2011, λόγω μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.
Το υπουργείο θα ζητήσει μείωση των λειτουργικών τους δαπανών, ενώ προχωρά και στον έλεγχο των συνταξιούχων με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ελέγχου και Πληρωμής των Συντάξεων.

πηγή http://adesmeytos-typos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου