Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Κορυφώνεται η «Μάχη για την Αίγυπτο»

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στην κεντρική πλατεία του Καΐρου Ταχρίρ, όταν οι «υποστηρικτές» του καθεστώτος, οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα, μαχαίρια και λοστούς επιτέθηκαν στους ειρηνικούς διαδηλωτές που απαιτούν την παραίτηση του επί 30 χρόνια προέδρου της χώρας και τη μετάβαση στη δημοκρατία. Στο στόχαστρο των επιτιθέμενων βρέθηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, πολλοί από τους οποίους ξυλοκοπήθηκαν. Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία του Καΐρου τα ξημερώματα.
Όπως μετέδιδε χθες το DemocracyNow!, οι μάζες που επιτέθηκαν στους πολίτες ήταν κατά κύριο λόγο αστυνομικοί με πολιτικά, υπάλληλοι των πετρελαϊκών εταιριών που έλαβαν εντολή να διαδηλώσουν υπέρ του καθεστώτος, κοινοί κακοποιοί καθώς και κυβερνητικοί υπάλληλοι, ενώ άλλοι ανταποκριτές μετέδωσαν πως οι συμμετέχοντες στις τάξεις τους λάμβαναν 17 δολάρια αμοιβή.
Πυρά οπλοπολυβόλων ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι και πριν από μία ώρα ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν για όλη τη νύχτα. Γυρώ 04.00 τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες ριπές οπλοπολυβόλου ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 πολίτες και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ο στρατός μετέβη με τανκς στην πλατεία αλλά δεν παρενέβη στις συμπλοκές, σύμφωνα με τον φιλοδημοκρατικό διαδηλωτή Mustafa el-Naggar.
Η ένταση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, όταν οι φιλοκυβερνητικοί «διαδηλωτές» προσέγγισαν την κεντρική πλατεία όπου για μέρες καταλύουν χιλιάδες πολιτών. Η έλευσή τους επέφερε δραματική αλλαγή στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε μέχρι τότε και μετά από λίγο, οι περί τις 10.000 υποστηρικτές του Μουμπάρακ εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού. Ο στρατός που βρισκόταν μεταξύ των δύο στρατοπέδων τους επέτρεψε να περάσουν και να επιτεθούν χωρίς να επέμβει.
Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό τουλάχιστον ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου .
«Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, που απλά επαναλάμβανε ότι είχε μεταδώσει το Ελ Αραμπίγια. Γιατρός ωστόσο από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε νεκρούς από σφαίρες και ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί από τις κινητοποιήσεις των εννιά ημερών ανέρχονται πλέον κοντά στους 300.

Τελευταίες εξελίξεις

09.30: Εξακολουθούν να ηχούν πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου του Καΐρου. Σύμφωνα με το Al Jazeera οι «υποστηρικτές» του καθεστώτος σχεδιάζουν μαζική προσέλευση στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα. Τα τανκ του στρατού βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους δρόμους. Το BBC μεταδίδει πως ο στρατός προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιάς πλευράς.
08.54: Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να εκσφενδονίζουν πέτρες κατά των απέναντί τους, ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως οι νεκροί από την πλατεία Ταχρίρ είναι πέντε και οι τραυματίες 836 ενώ σύμφωνα με τον υπουργο Υγείας, Ahmed Samih Farid, τα τραύματά τους «είναι κυρίως από ξύλα και πέτρες». Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Εκατοντάδες πολίτες κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ για να υποστηρίξουν τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές για την 10η μέρα κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

07.30:
Η οργάνωση Human Right Watch επιρρίπτει ευθύνες στον στρατό, επειδή επέτρεψε την είσοδο των παρακρατικών συμμοριών στην πλατεία Ταχρίρ καθώς και για το γεγονός ότι δεν προστάτεψε δημοσιογράφους και πολίτες που δέχονταν άγρια επίθεση. Η οργάνωση επιβεβαιώνει ότι οι «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ λαμβάνουν 50 αιγυπτιακές λίρες για να κατέβουν στο κέντρο και καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Μουμπάρακ και του στρατού.
Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εδώ.

«Συγκαλυμμένη απόπειρα λογοκρισίας»

Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από μαχαιρίες αρκετοί και να καταστραφεί ο εξοπλισμός του. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων, των πράξεών της. «Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ», είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο. «Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.

ΗΠΑ: Τώρα σημαίνει τώρα...

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς πρέπει να γίνουν τώρα και επισήμανε πως «τώρα σημαίνει τώρα». Ανέφερε επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι «η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο».
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις «απεχθείς» αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου