Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αποφάσεις σε μορφή «πακέτου» στις συνόδους Κορυφής

Η σύσκεψη του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να προβούν σε λήψη αποφάσεων σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, αναφέρθηκε στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα και σημείωσε πως η τελική ρύθμιση του ζητήματος θα διαθέτει την μορφή «πακέτου», γεγονός που σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να καταστούν ευμενέστεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση για την Ιρλανδία και άρα κατ' επέκταση και για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σχετικά με το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συνολικού πακέτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, φάνηκε αισιόδοξος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην δεδομένη περίοδο είναι μικρές ενώ απέφυγε να προσδιορίσει αν η συνολική πρόταση για το θέμα του Ταμείου θα κατατεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στην συγκεκριμένη Σύνοδο ή την επόμενη.
Έξαλλου ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από 19 Ιανουαρίου.
Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι ,καθώς τα κράτη καταβάλουν προσπάθεια ώστε να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ, τα νέα stress tests που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι πιο αυστηρά.
Η στάση αυτή του Επίτροπου προσθέτει επιπλέον πίεση στα κράτη μέλη καθώς μερικοί εκφράζουν ανησυχία πως μια πιο αυστηρή δοκιμασία των τραπεζικών ιδρυμάτων για κρίση ρευστότητας, ίσως επιβαρύνει αρκετά τον τραπεζικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου