Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις κάμερες

Με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εγκρίθηκε επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο που αφορά την διατήρηση δεδομένων από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης σε δημόσιους χώρους.Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, υποστηρίζοντας ότι με τη ψήφιση του θα περισταλούν δραστικά ατομικά δικαιώματα ενώ βουλευτές τους έκαναν λόγο για δημιουργία «Μεγάλου αδελφού».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης υπεραμύνθηκε των διατάξεων διαβεβαιώνοντας ότι η χρήση καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους θα γίνεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφάνεια και με την μέγιστη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

«Υπάρχει θέμα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και αυτό αποσκοπούμε να υπηρετήσουμε. Το βασικό μας ενδιαφέρον είναι να μην κάμπτονται τα ατομικά δικαιώματα. Πρέπει όμως να θέσουμε και όρια στοιχειώδους ασφάλειας του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπηρετηθεί η φύλαξη και προστασία των δημόσιων κτιρίων, όπως δικαστικά μέγαρα και δημόσιες υπηρεσίες, με μια «στρατοκρατική» αντίληψη και «κατεβάζοντας διμοιρίες σε στρατοκρατούμενες πόλεις, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάμερες».

«Φανταστείτε μια εικόνα άπειρου αριθμού πάνοπλων αστακών, να περιπολούν γύρω από δημόσια κτίρια και υπόγειους χώρους στάθμευσης γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάμερες. Είναι μια εικόνα που κανείς δεν θέλει», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, συμφώνησε επίσης με σχετικές επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορεί από μόνα τους να είναι αποδεικτικό υλικό, πρόσθεσε ωστόσο ότι, υπάρχει το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στην άσκηση ποινικών ευθυνών.

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις επιφυλάξεις των βουλευτών για το κατά πόσο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα με την διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία, σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών.

«Η υποχρέωση των παρόχων είναι να αποθηκεύουν για ένα χρόνο τα δεδομένα και όχι να τα επεξεργάζονται. Η επεξεργασία των δεδομένων απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο όταν και αν ζητηθεί από ανακριτική αρχή να γίνει η επεξεργασία τους από τον πάροχο. Άρα δεν έχει τη δυνατότητα ο πάροχος να κάνει επεξεργασία. Αποθηκεύει απλώς. Μόνο αν το ζητήσει ο ανακριτής, τότε θα κάνει την επεξεργασία. Έχουμε θέσει κανόνες ασφαλείας και όλα τελούν υπό τον έλεγχο των δύο αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις επιβεβλημένες ενώ σημείωσε ότι, όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς κάμερες ωστόσο, όπως είπε, η πραγματικότητα άλλα ορίζει.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι και ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και έκανε λόγο για «Big Brother» που «καλύπτει πλέον τους πάντες».

Έντονα επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι γίνονται «υπό το κράτος της αντιτρομοκρατικής αγωνίας που διακατέχει τον δυτικό κόσμο».

Την αντίθεση του εξέφρασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «ένας πολίτης θα βιντεοσκοπείται πάνω από 80 φορές από τη στιγμή που θα βγαίνει από το σπίτι του».

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του νομοσχέδιο εξέφρασε τέλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης. 

 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου