Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός απόγνωσης..

Μαύρες είναι οι προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού (το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομίας) το οποίο αναζητά πρόσθετα έσοδα 5,3 δισ. ευρώ προκειμένου να σταθεροποιήσει το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ για το 2011

Με την ύφεση να προβλέπεται σε 2,6% για το 2011, η ανεργία προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 14,5% δημιουργώντας νέα

στρατιά 145.000 ανέργωνπου έρχονται να προστεθούν στους ήδη χιλιάδες ανέργους της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία αρχίζει να «χτυπά» ανησυχητικά δυσθεώρητα ύψη καθώς από το 9,5% (που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση) έφθασε στο 11,6% φέτος και αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 14,5% το 2011 με τους άνεργους να αγγίζουν ή να ξεπερνούν συνολικά τις 750.000 το 2012.

Η υποχώρηση στα ποσοστά της ανεργίας αναμένεται από το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όταν και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον εκσυγχρονισμό της αγοράς.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 56,34 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 52,7 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του 2010) με τα έσοδα του 2011 να στηρίζονται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στους έμμεσους φόρους από τους οποίους το κράτος προσδοκά έσοδα ύψους 34,76 δισ. ευρώ.

Με επικρατέστερο σενάριο την μετάταξη των προϊόντων που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11% σε νέο συντελεστή 13%, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν επιπλέον 600 εκ. ευρώ από τις αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών.

Περίπου 2 δισ. προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης ενώ μισό δισ. ευρώ υπολογίζεται να αποφέρει η είσπραξη προστίμων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Παράλληλα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ρητά ότι το 2011 θα δοθεί βάρος στηδιενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, με έμφαση ιδίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα με την κυβέρνηση να κυνηγά απεγνωσμένα έσοδα για να καλύψει τρύπες!

Αναφορικά με το σκέλος των δαπανών, προβλέπεται έκρηξη της δαπάνης για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους καθώς μόνο για τόκους θα πληρώσουμε 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 13,209 δισ. ευρώ το 2010. Επίσης προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 3,3% ή 300 εκατ. ευρώ.

τρελό κουνέλι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου