Ο Επίτροπος κ. Rhen επικαλείται γνωστά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσει την αστοχία εκτιμήσεων της τρόικας για πληθωρισμό και ανεργία”
Απάντηση Επιτρόπου Rhen στον Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο
Έμμεση αλλά και σαφής παραδοχή αδυναμίας ασφαλών εκτιμήσεων και μακροοικονομικών προβλέψεων από την τρόικα λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της χώρας, προκύπτει από....
την απάντηση του Επίτροπου Rhen σε πρόσφατη ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του είχε θέσει το θέμα της αξιοπιστίας προβλέψεων της τρόικας για θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, μετά από τη δημόσια αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών εκ μέρους της τρόικας.Πιο συγκεκριμένα ο κ. Rhen αφού τάσσεται υπέρ “σαρωτικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αυστηρούς όρους”, αποδέχεται εμμέσως ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν.
“Όλες οι μακροοικονομικές προβλέψεις και προβολές ενέχουν κινδύνους”, αναφέρει ο κ. Rhen. Στην απάντησή του αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην εσφαλμένη εκτίμηση της τρόικας για την πορεία του πληθωρισμού. Αναφέρει ο κ. Rhen:
” – Λόγω εμπροσθοβαρών μεγάλων αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, οι οποίες μετακυλίστηκαν σε όλο τους σχεδόν το ύψος στο επίπεδο των τιμών, αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το ποσοστό πληθωρισμού τιμών καταναλωτή. Ως εκ τούτου, κατέστη αναγκαία η προς τα άνω αναθεώρηση του προβλεπόμενου ποσοστού πληθωρισμού για το 2010.
- Ο υψηλός βαθμός μετακύλισης των αυξήσεων των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές μαρτυρεί έλλειψη ανταγωνισμού και την παρουσία δομών ολιγοπωλιακής αγοράς στην ελληνική οικονομία. ”
Σημειώνεται ότι ο κ. Rhen αποφεύγει να δώσει απάντηση για τη σοβαρή απόκκλιση των εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία της ανεργίας, που κυριολεκτικά καλπάζει στη χώρα μας.
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Rhen, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
” – Ο Επίτροπος κ. Rhen επικαλείται γνωστές σε όλους δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη σοβαρή απόκκλιση των εκτιμήσεων της τρόικας για θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως η πορεία του πληθωρισμού και η ανεργία στην Ελλάδα.
- Από την άλλη πλευρά, ορθώς τονίζει τα προβλήματα ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, όπως η παρουσία δομών ολιγοπωλιακής αγοράς.
- Επιβεβαιώνεται έτσι η ορθότητα της σταθερής θέσης της Νέας Δημοκρατίας ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των επενδύσεων και η εκρίζωση των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας. Όχι τα στείρα ταμειακά μέτρα της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την περικοπή συντάξεων που οδηγούν τελικά σε φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης την οικονομία”.
προεδρική δημοκρατία
Μαθηματικα θελουν να μας οδηγησουν προς τα εκει http://wp.me/pUPWv-1hC
ΑπάντησηΔιαγραφή