Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ελεύθερος με εγγύηση €50.000 και ο Γ. Τσουγγράνης (κουμπάρος του Tάσου Μαντέλη)

Του Παναγιώτη Στάθη

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του με τη σύμφωνη γνώμη εφέτη-ανακριτή και εισαγγελέα και ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγγράνης, κουμπάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείτο προδιαγεγραμμένη αφού ήδη ο παραλήπτης των χρημάτων της «χορηγίας» - κατά τον ίδιο ή «δωροδοκίας» κατά της αρχές - Τάσος Μαντέλης είχε επίσης αφεθεί ελεύθερος με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών που του επέβαλλε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Η συμμετοχή μου ήταν άδολη και φιλική», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στον ανακριτή ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας που είχε παραδεχτεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής πως ήταν αυτός που άνοιξε τον λογαριασμό στον κωδικό «Α. Ρόκος» σε ελβετική τράπεζα, στον οποίο εμβάστηκαν 450 χιλ. μάρκα προερχόμενα, συμφώνα με το κατηγορητήριο, από την εταιρεία Siemens.

O λογαριασμός ανοίχτηκε σύμφωνα με τον κ. Τσουγγράνη, κατόπιν παράκλησης του κουμπάρου του και τότε υπουργού, Τάσου Μαντέλη.

Ο  κ. Τσουγγράνης, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημα που κατέθεσε, αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και επιμένει στην εκδοχή της εξυπηρέτησης που του ζήτησε ο κουμπάρος του, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο Τάσος Μαντέλης.

Τι λέει στο υπόμνημα
 
«Δεν γνώριζα ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω με οποιοδήποτε τρόπο ότι ο Αν. Μαντέλης είχε απαιτήσει ΄δώρο΄ στα τέλη του 1997 από την εταιρεία Siemens, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Θα ήταν άλλωστε ανόητο εκ μέρους του Αν. Μαντέλη να μου εκμυστηρευτεί ότι ένα χρόνο πριν είχε ζητήσει να δωροδοκηθεί και μάλιστα από τη Siemens προκειμένου αυτός να εγκρίνει τις Προγραμματικές Συμφωνίες κλπ. Μια τέτοια αποκάλυψη αφενός μεν θα τον εξέθετε σε κίνδυνο, καθιστώντας εμέ τον άσχετο, γνώστη της δικής του αξιόποινης συμπεριφοράς, αφετέρου δε θα είχε ως αποτέλεσμα να αρνηθώ να τον εξυπηρετήσω ανοίγοντας για λογαριασμό του τραπεζικό λογαριασμό, όπως επιθυμούσε».

Αυτός είναι ο βασικός ισχυρισμός του Γ.Τσουγγράνη, όπως αναγράφεται στο απολογητικό του υπόμνημα που έχει στη διαθεσή του το Capital.gr.

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει απολύτως αβάσιμη την κατηγορία σε βάρος του αφού «δεν είχα ποτέ σχέση με τη Siemens» και αποδέχεται ως μοναδικό «παράπτωμά» του την ειλικρινή φιλία του με τον πρώην υπουργό τον οποίο δέχθηκε να εξυπηρετήσει, χωρίς να έχει ιδέα για τυχόν αξιόποινες ενέργειες και μάλιστα για δωροδοκία του ίδιου ή άλλων προσώπων: «είναι αυτονόητο ότι αν υποπτευόταν ότι τα χρήματα με τα οποία είχε πιστωθεί ο λογαριασμός της Ελβετίας ήταν βρώμικα, δεν επρόκειτο ποτέ να τα μεταφέρω διατραπεζικώς στην Ελλάδα σε λογαριασμό μου».
 

1 σχόλιο:

  1. «είναι αυτονόητο ότι αν υποπτευόταν ότι τα χρήματα με τα οποία είχε πιστωθεί ο λογαριασμός της Ελβετίας ήταν βρώμικα, δεν επρόκειτο ποτέ να τα μεταφέρω διατραπεζικώς στην Ελλάδα σε λογαριασμό μου».

    Ναι, εμένα με έπεισες πάντως τσιμπιτέ, αρχίδι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή