Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η επανάσταση ξεκίνησε;


 Γράφει ο Κυριακίδης Ευστράτιος.

Οκ, το βλέπουμε όλοι ότι έχουμε πρόβλημα μεγάλο  Όχι οικονομικό άλλα κοινωνικό.
Αναρωτηθήκατε ποτέ σοβαρά και χωρίς να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας τι πραγματικά μας ώθησε σε αυτό το χάλι που βρισκόμαστε σαν λαός αυτή τη στιγμή;;;
Είναι πραγματικά οι πολιτικοί μας που μας ήπιαν το αίμα και χτίζουν βίλες με θεμέλια τον ιδρώτα μας; Φταίει η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και....
η ανεξέλεγκτη προώθηση δελεαστικών πακέτων  από τράπεζες με αποτέλεσμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Φταίει το σπάταλο, γεμάτο άχρηστους, υπερχρεωμένο Δημόσιο; Τα τρύπια ταμεία; Οι ΔΕΚΟ που σκόπιμα είναι ελλειμματικές; Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά; Ή μήπως το σύστημα υγείας που δεν δουλεύει χωρίς φακελάκι;

Αν κάποιος πει: ‘Όλα αυτά φταίνε’ θα συμφωνήσω άλλα ποιος το επέτρεψε αυτό; Εμείς ε;
Εμείς το επιτρέψαμε να γίνει αυτό και καλά να πάθουμε, βλέπουμε το πρόβλημα ότι υπάρχει αλλά δεν κάνουμε τίποτα να το σταματήσουμε, να το αποτρέψουμε. Ίσα ίσα κάνουμε κάτι πολύ χειρότερο και τραγικό, ίσως από τα χειρότερα που έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε στην ιστορία του ελληνικού έθνους : Το διαιωνίζουμε .

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι είναι καλό να μπούμε στο δημόσιο απλά και μόνο για να καλυφθούν κάτω από την ομπρέλα της μόνιμης δουλειάς, και αυτό μας κάνει συνένοχους στο έγκλημα και ακόμα χειρότερα μάθαμε στα παιδιά μας να είναι βολεψάκηδες και λαμόγια. Να παίρνουν μισθούς που δεν αξίζουν και να μην προσπαθούν για τίποτα καλύτερο.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να ψηφίζεις αυτόν που θα σου περάσει τα περισσότερα ρουσφέτια και όχι αυτόν που πραγματικά θα μεριμνήσει για την ανάπτυξη της χώρας που τόσο μας λείπει.. με λίγα λόγια κάναμε τα παιδιά μας εγωιστές, να κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρων αγνοώντας την τύχη των συνανθρώπων τους και πόσο μάλλον των παιδιών τους..
Μόνοι μας δώσαμε άλλη έννοια στον όρο δημοκρατία το καταλαβαίνετε αυτό;;;

Μάθαμε στα παιδιά μας ότι η φοροδιαφυγή είναι θεσμός. Ότι πρέπει να ‘κλέβεις’ γιατί σε κλέβουν και ‘αυτοί’.. Μάθαμε στα παιδιά μας ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και ποτέ εμείς. Το αποτέλεσμα; Να κάθονται και να περιμένουν τα προβλήματα τους να λυθούν από μόνα τους, από τον υπεύθυνο - ανεύθυνο που ορίσαμε οι ίδιοι στις προηγούμενες ρουσφετο - εκλογές. Να κάθονται στην καφετέρια με τα χέρια σταυρωμένα και χωρίς να έχουν πάρει έστω και ένα μικρό τηλεφώνημα στις αρμόδιες αρχές να λένε "μα πότε θα καλύψουν αυτές τις λακκούβες στον δρόμο; Πόσοι πρέπει να σκοτωθούν για να συγκινηθούν οι αρχές;"

Μάθαμε τα παιδιά μας στην τηλεόραση. Το σκουπίδι αυτό που τα πρότυπα που βγαίνουν από εκεί τα ξέρουμε όλοι ανεξαιρέτως. Οι τηλεπερσόνες και οι πουλημένοι δημοσιογράφοι έγιναν οι μέντορες των παιδιών μας. Το lyfestyle τους έγινε παράδειγμα προς μίμηση και αφήσαμε την πουτανιά να γίνει αρετή...

Ναι κύριοι εμείς φταίμε για όλα αυτά. Δεν μάθαμε ποτέ στα παιδιά μας ότι πλούσιος είναι αυτός που έχει την γνώση, την δύναμη, την θέληση και την ψυχική γαλήνη. Τους μάθαμε ότι πλούσιος είναι αυτός που έχει πανάκριβο αμάξι, πισίνα στο εξοχικό και δυο ξανθιές με τεράστια στήθη για παρέα, και ας έχουν πατήσει πάνω σε πτώματα..  Δημιουργήσαμε μία κοινωνία σκουπίδι και πετάξαμε τα παιδιά μας μέσα στον σκουπιδότοπο . Υπάρχουν ακόμα μερικοί έξυπνοι που λένε “Πιστεύαμε ότι με τις επόμενες γενιές τα πράγματα θα άλλαζαν..”, δεν μπορώ να κλάψω ούτε να γελάσω με αυτό το πράγμα.

Δυστυχώς είμαι κ εγώ ένας επαναστάτης του καναπέ, όχι γιατί δεν θέλω να κατέβω στους δρόμους αλλά για δύο πολύ σημαντικά πράγματα. 1ον Γιατί και εγώ έχω μια δουλίτσα που φοβάμαι ότι θα την χάσω και 2ον γιατί καμία πορεία δεν θίγει το πραγματικό πρόβλημα.
Σαν Έλληνες έχουμε άλλο ένα κακό.. Αν δεν απειλούνται τα δικαιώματα μας δεν ασχολούμαστε. Δίνουμε ενδιαφέρον σε μικρο - σκανδαλάκια και πορνοταινίες αδιαφορώντας πλήρως για τα νομοσχέδια και τις αλλαγές που περνάνε στο παρασκήνιο. Μερικά παραδείγματα είναι αυτά όπως με τους φορτηγατζήδες και με κυριότερο παράδειγμα αυτό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Έχουμε κλείσει όλοι τα μάτια μας σε ένα τέτοιο τερατούργημα όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και αγνοούμε τον ρόλο του στο κοινωνικό σύνολο. Εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας σε ένα τέρας για να τα ετοιμάσει για την ζωή, να τους δώσει τα κατάλληλα θεμέλια για να βγουν δυνατά στον κόσμο, και εμείς ακόμα περιμένουμε να μας αλλάξουν οι επόμενες γενιές;  Πώς θα γίνει αυτό κυρίες και κύριοι; Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που όχι απλά δεν χτίζει θεμέλια στα παιδιά αλλά τα αφαιρεί κ από πάνω.. Ένα σύστημα στο οποίο οι δάσκαλοι αντί να πάρουν τον ρόλο του μέντορα ψάχνουν λόγους και αφορμές για να λουφάρουν από την δουλεία, να απεργήσουν για κάθε τους δικαίωμα που αφαιρείτε μα ποτέ κανένας τους να μην παραπονεθεί για τον λάθος τρόπο διδασκαλίας των παιδιών.

Έχουμε δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο μόνο εκπαιδευτικό δεν είναι.
Από τα πρώτα τους χρόνια τα βομβαρδίζουμε με μια σαλάτα γνώσεων με αποτέλεσμα την επιφανειακή γνώση και όταν ρωτάνε “γιατί;” τους κόβουμε τα πόδια με την απάντηση “Γιατι έτσι πρέπει”. Τους αφαιρούμε το δικαίωμα της ανάπτυξης σφαιρικής λογικής γιατί απλά στο σχολειό μαθαίνεις “1 + 1 = 2 Αυτό και τέλος! Όχι γιατί, όχι επεξήγηση! Αυτό λέει το βιβλίο! Μάθε το!”. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από την αρχή τα πράγματα όπως θα έπρεπε αλλά ούτε σε βάθος και εκεί κατά την γνώμη μου βρίσκετε η ρίζα του κακού. Αν μια μέρα σκεφτείτε πώς πραγματικά θα έπρεπε να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα και τι θα έπρεπε να μαθαίνουν τα παιδιά από αυτό δεν θα αργήσετε να βρείτε ένα πρότυπο σωστό.
Τι πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζει ένα παιδί; Κατά την γνώμη μου τρία πραγματάκια για αρχή:
  1. Γράμματα
  2. Μαθηματικά
  3. Επιστήμες

Μαθηματικά και επιστήμες για να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλει και να έχουν άποψή, επίσης να μπορέσουν να επινοήσουν και να δημιουργήσουν με βάση τις γνώσεις που λαμβάνουν και τέλος τα γράμματα για να μπορούν να διατυπώσουν, να διαδώσουν και παράλληλα να διαιωνίσουν τις γνώσεις τους. Ο δάσκαλος να είναι μέντορας με όλη την σημασία της λέξεως και μέγιστο προτέρημα του θα πρέπει να είναι ο μαθητής να μάθει και να καταλάβει και όχι να ‘παπαγαλίσει’. Θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί κάποιο είδος ‘peer-learning’ ώστε οι πιο προχωρημένοι μαθητές να διδάσκουν νεότερους.. Όποιος μαθητής δεν μπορεί να διαδώσει τις γνώσεις του σημαίνει ότι κάτι δεν έχει καταλάβει και εκεί είναι που θα πρέπει να δώσει βάση ο μέντορας. Στο λύκειο ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίσει άλλους κλάδους πιο συγκεκριμένους ώστε να μπορεί να ανακαλύψει τι πραγματικά του αρέσει. Να δοθούν επιλογές με ειδικευμένους καθηγητές. Τέλος στα πανεπιστήμιο ο μαθητής να πηγαίνει γνωρίζοντας τι θέλει στην ζωή του και όχι γιατί τον ώθησε εκεί το σύστημα. Το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τον ρόλο να εξειδικεύσει τον μαθητή και όχι να τον μαθαίνει μαθηματικά και γράμματα από την αρχή..

Ίσως ένα τέτοιο σύστημα είναι ουτοπικό η παιδεία όμως είναι το Α και το Ω σε μία ανθρώπινη κοινωνία. Αν υπάρχουν σωστές εκπαιδευτικές βάσεις μια κοινωνία μπορεί να ανθήσει, να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει σε έναν κόσμο δύσκολο που απαιτεί άτομα ικανά και έξυπνα, όχι τούβλα Όχι πρόβατα.

Σαν επαναστάτης (άσχετα του καναπέ η του δρόμου) ήρθε η ώρα να δώσω την δική μου πινελιά σε αυτή την κοινωνία με απλούς τρόπους. Περνώντας την σωστή ιδέα στην επόμενη γενιά με όποιο τρόπο μπορώ. Να δώσω βάση στην σωστή εκπαίδευση του παιδιού μου, να του μάθω να έχει άποψη, να σέβεται τον συνάνθρωπο του και την φύση, να βλέπει δημοσιογράφους και πολιτικούς και να τους θεωρεί ξεφτίλα. Να έχει τα θεμέλια να μπορεί να εξετάζει ότι του συμβαίνει γύρω του και με όπλο τις γνώσεις του να μπορεί να αποφασίζει αν κάτι είναι σωστό ή λάθος.

Για  μένα η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το λάθος του και το βάρος ευθύνης που έχει στην πλάτη του και ότι πραγματικά θα φύγει για πάντα ο ‘ωχαδερφισμός’ που μας χαρακτηρίζει σαν έλληνες. Ο όρος ‘λαμογιά’ θα μείνει στην ιστορία σαν κάτι βαρύ και ντροπή.. Οι δημοσιογράφοι του μέλλοντος να χρησιμοποιούν τους τωρινούς δημοσιογράφους ως παράδειγμα προς αποφυγήν και οι επόμενοι πολιτικοί να έχουν την τιμή να βάζουν το συμφέρων του λαού που τους ψήφισε πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα γιατί πραγματικά ο πολίτες του είναι μορφωμένοι και όχι πρόβατα.. 
 

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απολύτως, μόνο που θα ήθελα να προσθέσω και την σωματική εκπαίδευση ,κάνοντας τέσσερα τα απαραίτητα "πραγματάκια"για την παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..δεν εχουμε προβλημα οικονομικο αλλα..κοινωνικο;;

    ..ρε,σεις..μας δουλευετε;;

    ..αν σας εβλεπα κατα προσωπο και μου το λεγατε αυτο,σιγουρα θα πλακωνομασταν στις μπουνιες!

    ..αει,σιχτιρ,μαλακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ πάντως σίγουρα έχεις πρόβλημα στο μυαλό ! Και για τον τρόπο που αντιλαμβάνεσε το τι συμβαίνει γύρω σου αλλά και για το τρόπο που αντιδράς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..ηλιθιε, υπαρχει το ενα προβλημα ανεξαρτητο απ'τ'αλλο;..αν ειμουνα καλογερας ετσι θα το εθετα η, μεταφυσικος της κωλοτρυπιδας, οπως εσυ..

    ..α,μπα,ξεκινησες την ''επανασταση του διαδυκτιου''μωρη λουλου;

    ..κοψε κατι,γιατι υπολογιζεις χωρις τις κλωτσες που θα φατε..αποενοχοποιημενο πολιτικο καρουλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_6335.html

    Ξύπνα βλακα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οταν το παλικαρι λεει "κοινωνικο και οχι οικονομικο" εννοει οτι βαση του κοινωνικου υποβαθρου φτανεις και σε οικονομικα αδιεξοδα,ο τυπακος που θα πλακονωνταν στις μπουνιες.......Δεν εχετε παρει χαμπαρι οτι αυτο ακριβος επιδιωκουν ? να πλακονωμαστε μεταξυ μας στις μπουνιες και αυτοι να καθονται και να μας κοιτανε και να γελανε με την καταντια μας ?
    Ποτε θα ειναι λοιπον η ωρα να εκφρασεις τον θυμο σου ? οταν καποιος με πραγματικη αγανακτηση εκφραζει την αποψη του η οταν καθε μερα σε ταιζουν με παπαριες, ψευτικες ελπιδες,μεγαλα λογια και υποσχεσεις που ακομα και σε 5χρονο παιδι να τα πεις θα γελαει ?
    Σκεψου,κοιτα γυρω σου,δες το πως καταντησες να ζεις,οραματισου το μελλον του παιδιου που παιζει ανεμελα διπλα σου στον καναπε και τι το περιμενει απο την δικια σου απραξια και τοτε αν ακομα εχεις την ορεξη να εκφρασεις την οργη,εξεφρασε την εκει που πρεπει !
    Σαφος ειναι προσβλητικο να σου λεει καποιος οτι εσυ φταις,κατανοητο.Αλλα αν το σκεφτουμε ηρεμα,απλα,λαικα,ανθρωπινα..... ποιο ειναι το συμπερασμα ? οτι για ολα φταινε "οι αλλοι" οχι ΕΓΩ ??
    Αυτο ειναι ακριβος το μηνυμα-δεν φταινε 'οι αλλοι"ΕΓΩ" φταιω,εγω που αδιαφορω για τον διπλανο μου,εγω που καταστρεφω τα ονειρα του παιδιου μου,εγω που "βολευτικα" και χεστικα αν αξιζα να "βολευτω",εγω που σαν προβατο κανω και παω εκει που "βαραει" ο Βοσκος,εγω που κλεινω τα ματια και το μονο που ονειρευομαι ειναι χρημα και ας ειναι εισ βαρος του κοσμου ολου,ακομα και των παιδιων μου....
    Εγω φταιω αν αδιαφορω και αδιαφορω γιατι ετσι με μαθανε,ετσι με εκπεδευσανε,αυτα τα προτυπα μου δωσανε.
    Να πλακωθεις με αυτον που σου στερησε τα ονειρα,τις ελπιδες,την ορεξη για ζωη....Ναι με αυτον πλακωσου και μαζι σου ειμαι.
    Εφτασε η στιγμη να κανουμε με θαρρος την κριτικη μας,στους εαυτους μας,μονο τοτε θα μπορεσουμε να δουμε πραγματικα και να ξυπνησουμε απο τον ληθαργο που τοσα χρονια βρισκομασταν.
    Εφτασε στο απροχωρητο η κοροιδια και η ψεφτια,ειναι καιρος πλεον να μην ανεχτουμε,κανεις μας,τον εξεφτιλισμο της νοημοσηνης μας και της ζωης μας.Ειναι καιρος να παρουμε το μελλον μας και το μελλον των παιδιων μας στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν το παλικαρι λεει "κοινωνικο και οχι οικονομικο" εννοει οτι βαση του κοινωνικου υποβαθρου φτανεις και σε οικονομικα αδιεξοδα,ο τυπακος που θα πλακονωνταν στις μπουνιες.......Δεν εχετε παρει χαμπαρι οτι αυτο ακριβος επιδιωκουν ? να πλακονωμαστε μεταξυ μας στις μπουνιες και αυτοι να καθονται και να μας κοιτανε και να γελανε με την καταντια μας ?
    Ποτε θα ειναι λοιπον η ωρα να εκφρασεις τον θυμο σου ? οταν καποιος με πραγματικη αγανακτηση εκφραζει την αποψη του η οταν καθε μερα σε ταιζουν με παπαριες, ψευτικες ελπιδες,μεγαλα λογια και υποσχεσεις που ακομα και σε 5χρονο παιδι να τα πεις θα γελαει ?
    Σκεψου,κοιτα γυρω σου,δες το πως καταντησες να ζεις,οραματισου το μελλον του παιδιου που παιζει ανεμελα διπλα σου στον καναπε και τι το περιμενει απο την δικια σου απραξια και τοτε αν ακομα εχεις την ορεξη να εκφρασεις την οργη,εξεφρασε την εκει που πρεπει !
    Σαφος ειναι προσβλητικο να σου λεει καποιος οτι εσυ φταις,κατανοητο.Αλλα αν το σκεφτουμε ηρεμα,απλα,λαικα,ανθρωπινα..... ποιο ειναι το συμπερασμα ? οτι για ολα φταινε "οι αλλοι" οχι ΕΓΩ ??
    Αυτο ειναι ακριβος το μηνυμα-δεν φταινε 'οι αλλοι"ΕΓΩ" φταιω,εγω που αδιαφορω για τον διπλανο μου,εγω που καταστρεφω τα ονειρα του παιδιου μου,εγω που "βολευτικα" και χεστικα αν αξιζα να "βολευτω",εγω που σαν προβατο κανω και παω εκει που "βαραει" ο Βοσκος,εγω που κλεινω τα ματια και το μονο που ονειρευομαι ειναι χρημα και ας ειναι εισ βαρος του κοσμου ολου,ακομα και των παιδιων μου....
    Εγω φταιω αν αδιαφορω και αδιαφορω γιατι ετσι με μαθανε,ετσι με εκπεδευσανε,αυτα τα προτυπα μου δωσανε.
    Να πλακωθεις με αυτον που σου στερησε τα ονειρα,τις ελπιδες,την ορεξη για ζωη....Ναι με αυτον πλακωσου και μαζι σου ειμαι.
    Εφτασε η στιγμη να κανουμε με θαρρος την κριτικη μας,στους εαυτους μας,μονο τοτε θα μπορεσουμε να δουμε πραγματικα και να ξυπνησουμε απο τον ληθαργο που τοσα χρονια βρισκομασταν.
    Εφτασε στο απροχωρητο η κοροιδια και η ψεφτια,ειναι καιρος πλεον να μην ανεχτουμε,κανεις μας,τον εξεφτιλισμο της νοημοσηνης μας και της ζωης μας.Ειναι καιρος να παρουμε το μελλον μας και το μελλον των παιδιων μας στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή