Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τα ΟΥΦΟ υπάρχουν

Γράφει η Κουκίδα
Και αν ποτέ τα δείτε, να προσέχετε την πόρτα, που έλεγε και ο Χάρυ Κλυνν. Γιατί ο δικός μας δεν παίρνει μαθήματα επικοινωνιακού στυλ  από τον Ομπάμα; Τόσα και τόσα κοινά έχουν. Σκοτώνεται, λέει,  ο American president, με το Ρεπουμπλικανοκρατούμενο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλείται με κλείσιμο.
Βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει. Α ναι, ένα επεισόδιο του West Wing που προφανώς, εκτός από τον mind the (GAP), βλέπει φανατικά και ο Μπαράκ.  Βρε, τι πυγμή κι αυτή. Federal government shutdown. Ακριβώς την ώρα που άρχισαν να διαρρέουν στα αμερικανικά μέσα τα πραγματικά ποσά που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τις επεμβάσεις σε Λιβύη και τα πέριξ. Την στιγμή μάλιστα που τα δίδυμα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ. Πτοείται όμως το deep America? Nope. Δεν πάει να κατοικεί στον Λευκό Οίκο «πρωτοπόρος, προοδευτικός, μεταρρυθμιστής, μαύρος πρόεδρος»; Η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει. Απλά οι δημοκρατικοί το κάνουν με τρόπο. Δεν είναι σαν τον Bush, που  παινευόταν τους πολέμους και δημιουργούσε το δόγμα «είστε μαζί μας ή εναντίον μας», ή ο «άξονας του κακού» και τα συναφή. Το επιτελείο Μπαράκ εφαρμόζει κατά γράμμα τις πάγιες επιδιώξεις, αλλά επικοινωνιακά ρίχνει και κανένα «δεν στείλαμε πυραύλους τόμαχοκ γιατί κοστίζουν» ή «ο πρόεδρος θέλει το συντομότερο δυνατό να  παραδώσει τα ηνία της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ» και διάφορα άλλα. Άμα χοντρύνει το πράγμα, επιστρατεύονται και τα ΟΥΦΟ. Πάγιο αγαπημένο θέμα των αμερικανών πολιτών. Δώσ’τους Ρόσγουελ και πάρτους την ψυχή τους. Έτσι, τις τελευταίες μέρες διέρρευσαν - και καλά - έγγραφα που αναφέρουν ότι όντως οι εξωγήινοι επισκέφθηκαν το αγαπημένο hot spot των ΟΥΦΟλόγων στο Νέο Μεξικό.
Δεν μπορούν και οι δικοί μας να κάνουν παρόμοια; Όχι τίποτα άλλο, αλλά πήξαμε στις  πιέσεις, τις επιβολές, τις «φιλικές» συστάσεις και διάφορα άλλα τον τελευταίο καιρό. Ειδικά τις ημέρες της απεργίας, έγινε το έλα να δεις. Κάτι η ανταρσία των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά του Παπακωνσταντίνου για το νομοσχέδιο του τζόγου, κάτι η φάπα από τoυς υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, κάτι οι δηλώσεις των Γερμανών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έφεραν την κυβέρνηση στα όρια του εμφράγματος και κάποια κανάλια να απειλούν να σπάσουν την απεργία.
Τι πιο πικάντικο για έναν δημοσιογράφο να σηκώσει το τηλέφωνο και αντί να ακούσει «παροτρύνσεις» να μην βγάλει κάποιο θέμα, να γίνει δέκτης της πληροφορίας ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν ΟΥΦΟ και μάλιστα εντός της κυβέρνησης, γι’ αυτό το πράγμα πάει κατά διαόλου.  'Η ότι η CIA, φοβούμενη την εξωτερική πολιτική του Θ. Πάγκαλου, τον αντικατέστησε με σωσία μετά την σύλληψη Οτσαλάν, και από τότε αυτός που βλέπουμε και ακούμε είναι ένας μεταλλαγμένος εγκάθετος του deep America. Ο πραγματικός Πάγκαλος βρίσκεται στα μπουντρούμια του Λάνγκλει. Να σου πω εγώ που θα παίζουν οι οικονομικές ειδήσεις. Μεταξύ αθλητικών και καιρού.
Άντε βρε παιδιά, improvise.  Να γελάσει κι εμάς λίγο το χειλάκι μας. Όπως γέλασε χθες, όταν λάβαμε το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου οικονομικών για την εφαρμογή του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο τίτλος έλεγε «εντός στόχων η εφαρμογή» ενώ μέσα το περιεχόμενο έλεγε άλλα. Καθίζηση στα έσοδα και απόκλιση στο έλλειμμα κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, δείχνοντας ότι εξανεμίζεται το περιβόητο μαξιλαράκι των 4 δισεκατομμυρίων που εξοικονόμησε η κυβέρνηση από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και ακόμα έχουμε Μάρτιο. Βλέπω τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ξαναπαρεμβαίνει στα δελτία ειδήσεων και να ξανακατηγορεί τους συναδέλφους ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν τα νούμερα. Τα ΟΥΦΟ, τα ΟΥΦΟ…

από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου