Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πυρηνική ενέργεια

Το ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη το ξανακατάλαβαν πλεόν όλοι (μέχρι να το ξαναξεχάσουν και να το ξαναπαραδεχτούν στο επόμενο ατύχημα).
Ας δούμε τώρα το άλλο επιχείρημα, της “πρασινότητας”. Να δύο ωραίες δηλώσεις για σχολιασμό:
  • Σουφλιάς, ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πριν λίγα χρόνια: “Στόχος είναι η «πράσινη» ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτή την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια.”
  • Ι. Τσουκαλάς, ευρωβουλευτής ΝΔ και καθηγητής φυσικής σε συνέντευξή του ένα χρόνο πριν: “Ως επιστήμονας και φυσικός αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ δεν μπορώ παρά να επισημάνω το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποτελεί, μάλιστα, αξιοσημείωτη εναλλακτική. Η χρήση πυρηνικής ενέργειας αποτρέπει ετησίως την εκπομπή 2,1 δισ. εκ. τόνων CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο και 631 εκ. τόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη, αν έκλειναν οι αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα στην ΕΕ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονταν κατά 50%. Η συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια και δεδομένη. Αυτή τη στιγμή η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα.”
ΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΕΙ:
  1. Η πυρηνική ενέργεια πράγματι μας γλιτώνει από ορυκτά καύσιμα και τις συνέπειές τους στο περιβάλλον (το ίδιο κάνουν και οι ανανεώσιμες πηγές)
  2. Η πυρηνική ενέργεια έχει επιτρέψει στις ανεπτυγμένες χώρες να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, κάτι που δε θα κατάφερναν με τα ορυκτά καύσιμα (θα μπορούσαν όμως να καταφέρουν με τις ανανεώσιμες πηγές)
ΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ:
  1. Η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ είναι ανανεώσιμη. Το ουράνιο και το πλουτόνιο δεν ειναι ανανεώσιμα. Είναι σπάνια και η εξόρυξή τους καταστρέφει ολόκληρες πειοχές. Αλλά κι όποιο άλλο υλικό ίσως χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ΔΕΝ θα ανανεώνεται. Στην πυρηνικη σχαση διαλυεται το άτομο. Στη Γη γινονται αυθόρμητα χημικες αντιδρασεις, οχι πυρηνικες, δημιουργούνται μόρια, όχι άτομα. Τα άτομα γεννιούνται στα άστρα με πυρηνικη συντηξη. Η πυρηνικη συντηξη δε γινεται μονη της στη Γη. Θα μπορούσε να την κανει ο ανθρωπος αλλα δεν ειναι ακομα εφικτή. Αν κάποτε γίνει εφικτή θα είναι πολύ ασφαλέστερη και αποδοτικότερη πηγή ενέργειας από τη σχάση (θα αποκείεται η πιθανότητα έκρηξης).
  2. Η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ είναι καθαρή. Παράγει μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Πολύ απλά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος διαχείρησης των πυρηνικών αποβλήτων. Αν κάποτε γίνει εφικτή η σύντηξη, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα απόβλητα.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, ούτε καθαρή, άρα δεν είναι πράσινη. Άρα ο Τσουκαλάς είναι επιστήμονας της πλάκας κι ο Σουφλιάς απλά για την πλάκα…

μας το έστειλε "ένας άνθρωπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου