«Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα» («EYP is nothing»), φέρεται να δήλωσε τον Ιανουάριο του 2010 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks. Χαρακτήρισε μάλιστα την υπηρεσία «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια, λόγω των ελλείψεών της, καθώς και λόγω του συνδικαλισμού των υπαλλήλων της».
Παράλληλα, στο έγγραφο που δημοσιεύει το Wikileaks αναφέρεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως η Αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις.
Από την πλευρά τους, κύκλοι προσκείμενοι στον σημερινό υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης διευκρίνισαν σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ ότι τα σχόλια που καταγράφονται στο έγγραφο διατυπώθηκαν τον Νοέμβριο του 2009 και αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεώτερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ.Χρυσοχοϊδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.
Το εμπιστευτικό έγγραφο –πρόκειται για αναφορά του Ντ.Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κοινοποίηση σε πολλές πρεσβείες– περιγράφει συνομιλία 45 λεπτών μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, στις 22 Ιανουαρίου 2010. Στην συνάντηση στο υπουργείο, πέρα από τον πρέσβη παρέστησαν άλλα τέσσερα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά ο υπουργός ήταν μόνος, αναφέρεται.
Ο υπουργός ενημέρωσε, σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης με τον πρέσβη τον Νοέμβριο, για τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του Λιμενικού με αναβάθμιση σε Ακτοφυλακή κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σπέκχαρντ ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντηθεί με τους αρχηγούς της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Μετέφερε δε στον υπουργό την πρόταση που έκανε στον αρχηγό της Αστυνομίας, Λευτέρη Οικονόμου, για την δημιουργία ομάδας εργασίας μεταξύ του υπουργείου και της πρεσβείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Κριτική κατά της ΕΥΠ και της Αστυνομίας
Στη συνέχεια το έγγραφο αναφέρει ότι ο υπουργός προχώρησε και σε αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών: «Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα, δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύσει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, μεταξύ τους και ο συνδικαλισμός των υπαλλήλων».
Ο κ.Χρυσοχοΐδης, συνεχίζει το έγγραφο, προτίθεται «να την γκρεμίσει και να την ξαναχτίσει» και δήλωσε ότι για αυτό ετοιμάζεται νομοσχέδιο.
Πρόσθεσε δε ότι ούτε και η Αστυνομία «δεν εκπληρώνει το ρόλο της να προστατεύσει την κοινωνία». Για το λόγο αυτό, συνέχισε λέγοντας ότι προχωρά σε αναδιοργάνωση και προσπάθεια να εμφυσήσει νέο πνεύμα για τις αρμοδιότητές της. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε επρόκειτο να γίνουν προσλήψεις περίπου 100 επιστημόνων που θα φέρουν νέο αίμα στην Αστυνομία και θα στελεχώσουν τα τμήματα του κυβερνοεγκλήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.
«Γνωρίζουμε τους τρομοκράτες»
Σχετικά με την τρομοκρατία, ο υπουργός είπε ότι η Αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες «σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών/αναρχικών ομάδων που δρουν τώρα (current groups) αλλά δεν έχει στοιχεία για τη σύλληψη και την φυλάκισή τους». Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε παλαιότερη αναφορά του σε Αμερικανούς διπλωμάτες σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δεσμοί μεταξύ ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα με το Ιράν.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίθεση που είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στην Εθνική Ασφαλιστική, στη λεωφόρο Συγγρού, είπε ότι η αστυνομία γνωρίζει όλους όσους συμμετείχαν αλλά δεν έχει στοιχεία για συλλήψεις.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι μέσα στο πρώτο μισό του 2010 θα έχουν εξαρθρωθεί όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες, «αν οι αναζωογονημένες αντιτρομοκρατικές ομάδες της Αστυνομίας και της ΕΥΠ κάνουν καλά τη δουλειά τους, ειδικά τα τεχνικά τμήματα συλλογής πληροφορίας».
Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι ο κ.Χρυσοχοΐδης δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του πρέσβη να συσταθεί μεικτή ομάδα από τις ελληνικές Αρχές ασφάλειας (Αστυνομία, ΕΥΠ, Λιμενικό) με τις αμερικανικές (FBI, DEA).
Συνάντηση Σπέκχαρντ και Λ.Οικονόμου
Η συνάντηση του αρχηγού της Αστυνομίας με τον Αμερικανό πρέσβη της 21ης Ιανουαρίου περιγράφεται σε έγγραφο με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου. Στην συνάντηση στο υπουργείο, παρέστησαν ο πρέσβης άλλα τέσσερα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά ο κ.Οικονόμου ήταν μόνος, αναφέρεται. Η αναδιοργάνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είπε ο κ.Οικονόμου κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ.Σπέκχαρντ, δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά ο στόχος της είναι να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι στο νέο σχήμα του υπουργείου θα εντάσσονταν το Λιμενικό και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με τον πρέσβη. Έκανε ακόμη λόγο για τη δημιουργία νέου ειδικού σώματος για το οργανωμένο έγκλημα.
Επιπλέον, ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και ενδεχομένως μοίρασμα της βάσης δεδομένων και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον έχει το σημείο του εγγράφου για την τρομοκρατία. Η Ελληνική Αστυνομία μοιράζεται όλες τις πληροφορίες που έχει για το θέμα με τις ΗΠΑ, είπε ο κ.Οικονόμου. Αν και δεν προχώρησε σε προβλέψεις για το χρόνο σύλληψης υπόπτων, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών.
Εκτιμήσεις για το μεταναστευτικό
Σε απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2009 που ήρθε και αυτό στο φως από το Wikileaks, ο πρέσβης Σπέκχαρντ αναφέρεται σε ζητήματα μετανάστευσης.
Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά τους δύο πρώτους μήνες ανάληψης της εξουσίας, ο πρέσβης σημειώνει ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα για το θέμα της μετανάστευσης.
Η κυβέρνηση, λέει το έγγραφο, γνωρίζει την κριτική για τη διαδικασία ασύλου και για τις κακές συνθήκες στους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών και επιδιώκει διπλή αλλαγή με αλλαγή πολιτικής και την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη να συνεισφέρει στην ασφάλεια των συνόρων.
Ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο πρέσβης, που προσθέτει ότι μετανάστες-καταληψίες («immigrant squatters») πήραν τον έλεγχο σε γειτονιές της Αθήνας. Χωρίς νομιμοποίηση και προοπτικές απασχόλησης ειδικά οι νεαροί από τη Μέση Ανατολή είναι επιρρεπείς στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου