H αύξηση-ρεκόρ της ανεργίας στην Ελλάδα είναι ένδειξη ότι η ύφεση έχει πλήξει για τα καλά τη χώρα, γράφουν οι σημερινοί Fincancial Times, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Την ίδια ώρα, την άμεση αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, συστήνει το Economist ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα πείσει τις αγορές.Η άνοδος του δείκτη ανεργίας, εκτιμά Έλληνας αναλυτής στην βρετανική οικονομική εφημερίδα, συνάδει με το μακροοικονομικό περιβάλλον και εξελίσσεται σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι σίγουρα θα αυξηθεί περισσότερο μέσα στο 2011. Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης και πόσες λόγω των μονίμων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Στο δημοσίευμα εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές από την υψηλή ανεργία. Η «κόπωση» από τις μεταρρυθμίσεις και οι κοινωνικές εντάσεις χαρακτηρίζονται ως οι πιο μεγάλες απειλές για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, ενώ οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς περιγράφονται ως μόνιμο τελετουργικό στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές για την απασχόληση είναι θετικότερες λόγω της ευελιξίας στην αγορά εργασίας που προωθούν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως μεταξύ άλλων οι επιχειρησιακές συμβάσεις και το αναμενόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σημειώνεται πως σήμερα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εξέφρασε φόβους πως η ανεργία το 2011 θα αυξηθεί δραματικά φτάνοντας το 22%. Υπενθυμίζεται πως θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα ο επόμενος έλεγχος προόδου της ελληνικής Οικονομίας από τους εκπροσώπους της τρόικας, που φθάνουν στη χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου.
«Άμεση αναδιάρθρωση σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία»
Aμεση αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, συστήνει το βρετανικό περιοδικό Economist. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η ευρωπαϊκή στρατηγική της διάσωσης των ασθενών οικονομικών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει αποτύχει, καθώς οι επενδυτές γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο νευρικοί.
Ως επιχειρήματα υπέρ του εναλλακτικού σχεδίου της αναδιάρθρωσης, το Economist αναφέρει ότι: η μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες προς την περιφέρεια δεν είναι πολιτικά αποδεκτή, οι κίνδυνοι από την αναδιάρθρωση έχουν ελαχιστοποιηθεί οχτώ μήνες μετά τη διάσωση της Ελλάδας, η περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει δημοσιονομικά ακόμα περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και τους επενδυτές και τους φορολογούμενους.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση, το περιοδικό αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξαλείψει έως και το μισό δημόσιο χρέος της χώρας για να μπει η οικονομία σε μία βιώσιμη οδό. Οι προβλέψεις του Economist κάνουν λόγο για δημόσιο χρέος της τάξεως του 165% του ΑΕΠ το 2015 στην Ελλάδα αν δεν γίνει άμεση αναδιάρθρωση και για ανάγκη μιας πενταετίας φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών για να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται ότι η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί να πληρώνει το 8% με 9% του ΑΕΠ της χώρας σε τόκους το 2015. Όπως σχολιάζεται, αυτό είναι ένα ανυπόφορο κόστος που σημαίνει ότι η Ελλάδα μοιάζει χρεοκοπημένη.
Κρούγκμαν: «Το ευρώ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία»
Την έκδοση κοινού Ευρωομολόγου ως μέσο για την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times, αποσπάσματα του οποιου δημοσιεύει το σημερινό Βήμα Online.
«Μπορεί η Ευρώπη να σωθεί;» αναρωτιέται ο Π. Κρούγκμαν, και αφού κάνει ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για ευρωπαϊκή ενοποίηση και στη συνέχεια το εγχείρημα για ενιαίο νόμισμα, επαναλαμβάνει την άποψη ότι, για καθαρά «τεχνικούς και πρακτικούς» λόγους, το ενιαίο νόμισμα ήταν, από τη γέννησή του, «καταδικασμένο σε αποτυχία», όπως υπογραμμίζει.
Επισημαίνει ότι «η Ευρώπη δεν είναι δημοσιονομικά ενοποιημένη. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αναλαμβάνουν αυτομάτως μέρος της ευθύνης για τις ελληνικές συντάξεις ή για την οικονομική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών (όπως συμβαίνει μεταξύ των πολιτειών στις ΗΠΑ). Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε αναζήτηση εργασίας, στην πράξη, η ελλιπής πολιτισμική ενσωμάτωση - κυρίως η έλλειψη κοινής γλώσσας - καθιστά τους εργαζόμενους λιγότερο ευέλικτους γεωγραφικά, σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες».
Ο Π. Κρούγκμαν διατυπώνει την άποψη ότι «η Αμερική διαθέτει μια νομισματική ένωση που λειτουργεί και ξέρουμε γιατί λειτουργεί: διότι συμπίπτει με ένα έθνος - ένα έθνος με μεγάλη, κεντρική κυβέρνηση, με κοινή γλώσσα και κοινή κουλτούρα».
Επιχειρώντας να παρουσιάσει το χρονικό της «ευρωπαϊκής κρίσης», εκτιμά ότι «παρά το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, η χώρα δεν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσον αφορά τα αίτια της κρίσης, τα οποία στην Ελλάδα είναι σχετικά απλά και έχουν ως εξής: η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών». Ο κ. Κρούγκμαν αναφέρεται σε «βαθιά οικονομική κρίση» στην Ευρώπη, σημειώνοντας τις προοπτικές που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Ο Πολ Κρούγκμαν παρουσιάζει «τέσσερα πιθανά σενάρια» για την έκβαση της κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα «τρία εξ αυτών είναι δυσοίωνα», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι στο «χέρι των ισχυρών της Ευρώπης» να λάβουν απόφαση για το τι είδους μέλλον επιθυμούν για τη Γηραιά Ήπειρο και για το αν τελικά θα επιλέξουν το τέταρτο, αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αναβίωσης του ευρωπαϊσμού, του οράματος δηλαδή δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας».
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνει, δείχνει η πρόταση της έκδοσης κοινού Ευρωομολόγου. Τα άλλα τρία σενάρια που απαριθμεί είναι:
Α) η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής - λύση που έχει επιλέξει η Ευρώπη, μέχρι στιγμής και η οποία κρίνεται από τον αρθρογράφο ανεπαρκής.
Β) η αναδιάρθρωση των χρεών, με τον αρθρογράφο να σχολιάζει ότι δυσκολεύεται να σκεφτεί πως η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη.
Και Γ) η χρεοκοπία κατά το πρότυπο της Αργεντινής, λύση που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης λόγω του ενιαίου νομίσματος.
Η ευρωζώνη δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές, λέει το ΔΝΤ
Η ευρωζώνη δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι περαιτέρω εξάπλωση των προβλημάτων θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ναογιούκι Σινοχάρα επισήμανε ότι τα spread των ελληνικών και των ιρλανδικών ομολόγων παραμένουν σε «πολύ υψηλά» επίπεδα παρά την οικονομική στήριξη των οικονομιών τους. «Αυτό σημαίνει ότι ο σκεπτικισμός για τη βιωσιμότητα του χρέους τους στην αγορά δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα», δήλωσε. «Τουλάχιστον, προς το παρόν φαίνεται ότι η εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εκτός της περιοχής θα είναι περιορισμένη.»
Ωστόσο, προειδοποίησε ο Σινοχάρα, αν τα προβλήματα της ευρωζώνης αυξηθούν, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία.
από το tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου