Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μετά τον φράχτη στον Έβρο, πλωτά κέντρα κράτησης μεταναστών;

Μετά την αναγγελία κατασκευής φράχτη στην περιοχή του Έβρου για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να φέρει δύο πλοία από την Ολλανδία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πλωτά κέντρα κράτησης μεταναστών, σύμφωνα με το «Βήμα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα δύο πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Ρότερνταμ και έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων.
«Μιλάμε για την κλιμάκωση και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής των προσφύγων σε επίπεδο κήρυξης πολέμου εναντίον τους» δηλώνει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται να είχε ζητήσει λίστα με όλα τα επιβατηγά πλοία που ήταν ακινητοποιημένα σε διάφορα λιμάνια της χώρας, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τη χωρητικότητά τους, για τη δυνατότητα φιλοξενίας μεταναστών, για ζητήματα ασφαλείας των πλοίων, αλλά και για τα χρέη των ναυτιλιακών εταιρειών που εμφανίζονταν ως πλοιοκτήτριες. Όπως αναφέρει το «Βήμα», παρόμοιο σχέδιο είχε εκπονηθεί και επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πλοίο που θα ταξίδευε στο Αιγαίο και θα παρελάμβανε μετανάστες από διάφορα νησιά και από την περιοχή του Έβρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα χρήσης ενός κλασικού επιβατηγού πλοίου χαρακτηρίστηκε προβληματική καθώς ανέκυπταν διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών-μεταναστών. Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά το τελευταίο διάστημα την ενοικίαση από την ολλανδική κυβέρνηση των δύο πλοίων που είναι ειδικά διαμορφωμένα για την πολυήμερη παραμονή μεταναστών ή ατόμων που μεταφέρονται από μια χώρα σε άλλη λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Τα πλοία αυτά χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ, όπως αναφέρει το «Βήμα», αλλά σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την πρεσβεία της Ολλανδίας και μετά τις επαφές με ιδιώτες που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αυτά τα πλοία δύναται να παραχωρηθούν στις ελληνικές αρχές. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα πλοία θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη και σε λιμάνια νησιών του Αιγαίου.
«Τα πλωτά κέντρα κράτησης προβλέπονται από το νόμο», δηλώνει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Η Frontex σε συνδυασμό με το νέο ρατσιστικό νόμο του Παπουτσή προβλέπουν πλωτές φυλακές για τους πρόσφυγες. Δηλαδή, όταν τους συλλαμβάνουν στα ανοιχτά, εκεί που τρυπούν τις βάρκες οι λιμενικοί, πέφτουν στο νερό και τους συλλαμβάνουν, ή βουλιάζουν τα καράβια οι δουλέμποροι, το επόμενο βήμα είναι η πλωτή φυλακή πάνω στην οποία θα συνεχίζονται οι διαδικασίες του νέου νόμου του Παπουτσή: επιτροπές ασύλου με την ευθύνη της αστυνομίας. Στη συνέχεια, η επαναπροώθηση των μεταναστών θα γίνεται κατευθείαν από εκεί, ίσως με ελικόπτερο σε συνεργασία με Frontex και Τουρκία, ή με κάποια βάρκα...», τονίζει.
«Μιλάμε για την κλιμάκωση και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής των προσφύγων σε επίπεδο κήρυξης πολέμου εναντίον τους. Δηλαδή, η μέθοδος που χρησιμοποιεί στα μετόπισθεν ο ισραηλινός στρατός, ο αμερικάνικος στρατός, οι στρατοί του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το στρατό της Frontex πάει να το επιβάλλει στο Αιγαίο», προσθέτει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, καλώντας στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά στον Έβρο, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Κατεχάκη στην «Καθημερινή», εκτός από φράκτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων, προωθείται ήδη από το υπουργείο η προμήθεια θερμικών καμερών, οχημάτων που θα περιπολούν στη μεθοριακή γραμμή, αλλά και ειδικών συσκευών (με τεχνολογία παρόμοια με αυτή των μαγνητικών θυρών) που θα εντοπίζουν όσα οχήματα έχουν διπλά τοιχώματα για την παράνομη μεταφορά μεταναστών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Βήμα», σε τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία τριών κέντρων κράτησης σε ισάριθμα παλαιά στρατόπεδα στον Έβρο. Μάλιστα, για τους χώρους αυτούς φέρεται να έχει ζητηθεί βοήθεια από ειδική υπηρεσία της κυβέρνησης της Δανίας προκειμένου με κατάλληλες λυόμενες κατασκευές μεγάλου μεγέθους να πολλαπλασιασθεί η χωρητικότητά τους.
Τέλος, το θέμα της μετανάστευσης αλλά και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούµ.

από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου