Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αντεπίθεση Σακοράφα Ζητά το σχηματισμό Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους


Κείμενο υπογραφών για το σχηματισμό Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους, το οποίο εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα, ετοιμάζουν η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, μαζί με τον Καθηγητή Οικονομικών στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου κ. Κ. Λαπαβίτσα, αλλά και προσωπικότητες που μετέχουν στο «Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς».
Στον «πόλεμο» που ξεκινά κατά του επαχθούς χρέους αλλά και της αδιαφάνειας, η κυρία Σακοράφα στοχεύει να έχει επαφές με προσωπικότητες «όλου του προοδευτικού πολιτικού φάσματος», όπως τονίζει στο «Βήμα», ώστε να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία αυτή από την κοινωνία και να ανοίξουν οι φάκελοι των χρεών και των δανείων στην Ελλάδα. «Εμπρος να δούμε, πώς δόθηκαν τα δάνεια, πού πήγαν τα λέφτα, πώς έγιναν συμβάσεις, και να φανεί ποια είναι η διαφθορά για την οποία μιλούν συνέχεια. Φτάνει πια το "τα φάγαμε μαζί"», υπογραμμίζει εκτοξεύοντας ευθείες βολές κατά των απόψεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου.
Μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ και μέχρι τώρα, δεν έχει εμπλακεί σε πολιτικούς σχηματισμούς, ακόμα κι όταν υπήρξε κρούση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από τον ΣΥΝ για να συμμετέχει σε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο για την περιφερεια Αττικής ενώ αποφεύγει την ένταξη σε πολιτικές κινήσεις πασοκογενών. Ωστόσο, όπως λέει, «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το σχηματισμό της Επιτροπής Λογιστικού ελέγχου του Χρέους θα χτυπήσω όλες τις πόρτες. Και με τον Τσίπρα θα επικοινωνήσω, παρόλο που η άποψή μου είναι η δημιουργία Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου». Είναι αξιοσημείωτο ότι ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, από τη Βουλή, τέλος Δεκεμβρίου, είχε πρότεινε να ανοίξει το θέμα του χρέους από διακομματική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί ποιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο, ποιο επαχθές, που έγιναν παρανομίες ή υπερβάσεις. Η κυρία Σακοράφα διαφωνεί με τη σύσταση μιας ακόμα διακομματικής. «Είδαμε πού καταλήγουν τέτοιου είδους επιτροπές», λέει και επιμένει ότι «χρειάζεται Διεθνής Επιτροπή». Μάλιστα, αναφερόμενη σε ειδικούς που θα μπορούσαν να την αποτελούν, προέταξε το όνομα του ιστορικού, πολιτικού επιστήμονα και ιδρυτή της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου κ. Ερίκ Τουσέν...
Για πολλούς ήταν έκπληξη η φιλοξενία άρθρου της στην εφημερίδα ΠΡΙΝ (9.1.2010) -απηχεί τις απόψεις του ΝΑΡ (κόμμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που μετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - και ιδιαίτερα η αναφορά της ότι είναι «η απαρχή μιας ζύμωσης τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο». Οπως επισημαίνει στο "Βήμα" «είμαι ανοιχτή στο διάλογο για να σπάσει η λογική του "ο καθένας με το μπαϊράκι του" ή του... μετρονόμου της ορθόδοξης ή της ακραίας άποψης. Είναι ώρα να συναντηθούμε και να ενωθούμε για να βγούμε από την άβυσσο του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών. Δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο να σκοτωνόμαστε στο όνομα των διαφορών μας...».
Εχει επιλέξει να κινηθεί σε κατεύθυνση συνάντησης με την Αριστερά θέτοντας ως κεντρική επιλογή της τη μάχη για τη δίκαιη ρύθμιση του χρέους και τη διαγραφή μέρους του. «Το δημόσιο χρέος μας πνίγει, μας σκοτώνει. Δεν λέω να είμαστε μπαταχτζήδες. Να πληρώσουμε αυτό που χρωστάμε και όχι αυτό που θέλουν να χρωστάμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου