Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων... ΤΕΛΟΣ!!!

Άλλο ένα βήμα στην κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας!!!!
ανακοίνωση της Αγωνιστικής Προοπτικής
Δασκάλων & Νηπιαγωγών Βόνιτσας

Μέσα στο σίφουνα καταργήσεων και συγχωνεύσεων που έχει εξαγγείλει η μνημονική κυβέρνηση, η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση από τη μία, ενώ από την άλλη σηματοδοτεί αυτό που είναι εμφανές εδώ και καιρό: Την κατάργηση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ιδρύθηκε το 1937 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του είναι η έκδοση και η διάθεση των διδακτικών βιβλίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και ορισμένων βιβλίων και εντύπων που αφορούν γενικότερα την επιστημονική έρευνα, τη λαϊκή επιμόρφωση και τις ανάγκες άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Παράγει ετησίως περίπου 1.200 τίτλους βιβλίων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 45.000.000 αντίτυπα, ενώ εξασφαλίζει και τη διανομή των βιβλίων σε 1.600 προορισμούς στην Ελλάδα και 600 προορισμούς στο εξωτερικό.
Ο Ο.Ε.Δ.Β. έχει υψηλή παραγωγικότητα με βιβλιοπαραγωγικό κόστος εντυπωσιακά χαμηλό, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή εκδοτικά δεδομένα (το μέσο κόστος ανά αντίτυπο είναι περίπου 70-80 λεπτά). Απασχολεί 70 μονίμους εργαζόμενους. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 41.000.000 € ενώ η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 26.000.000 € ετησίως.
Η κατάργηση του ΟΕΔΒ είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αναδιαρθρώσεων, για να προσαρμοστεί το σχολείο στις ανάγκες της «αγοράς». Οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται σε ένα ΝΠΙΔ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για τα σχολικά βιβλία δίνεται σε ένα φορέα που θα λειτουργείμε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, άρα με κριτήριο το κέρδος κι εγείρει μια σειρά ερωτημάτων:
1) ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης και της διανομής των βιβλίων; Ποια θα είναι η τύχη του φορέα αυτού μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), το 2013; Μήπως το κόστος μετακυλήσει στους καλλικρατικούς Δήμους;
2) το υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί γιατί αποτελεί βαθιά τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα η κατάργηση του ΟΕΔΒ. Αν όλα συνεχιστούν ως έχουν και τα βιβλία συνεχίζουν να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, τότε γιατί καταργείται ο Οργανισμός; Και μάλιστα ένας οργανισμός που ουδέποτε έχει απασχολήσει με σκάνδαλα ή σπατάλες, κι όλη αυτή η
δραστηριότητα κοστίζει 26 εκ. Ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό , όσο περίπου και η διαφημιστική καμπάνια για τα έργα του ΕΣΠΑ.
3) γιατί σ΄όλο το κείμενο του Υπουργείου δεν γίνεται ούτε μια φορά αναφορά στην υποχρέωση του κράτους να διανέμει δωρεάν και σε όλα τα παιδιά το διδακτικό υλικό, ψηφιακό και έντυπο; Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο, ειδικότερα το κεκτημένο, όπως έχει αποδείξει πολλάκις αυτή η κυβέρνηση.
4) θα συνεχίσει το βιβλίο να αποτελεί διδακτικό υλικό; Στην επικαιροποίηση της Πράξης Εφαρμογής του "Νέου Σχολείου" διαβάζουμε: «Τα υπάρχοντα βιβλία (ΟΕΔΒ) και το εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό θα αξιολογηθεί ως προς τη συμβατότητα τους με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και τις διδακτικές αρχές και θα εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αξιοποιηθούν με προσαρμογές. Με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών, εκεί που έχει εντοπιστεί ανάγκη θα δημιουργηθεί συμπληρωματικό μαθησιακό υλικό ποικίλης και ανοικτής μορφής". Με λίγα λόγια , τα παραπάνω σημαίνουν κατάργηση της πλειονότητας των βιβλίων χωρίς να προβλέπεται πουθενά η συγγραφή νέων και η διανομή τους στους μαθητές.
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο βασικός στόχος του νέου Προγράμματος Σπουδών είναι το διαφοροποιημένο σχολείο ακόμη και εντός του ίδιου γεωγραφικού διαμερίσματος. Η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων, όπως ομολογούν οι ίδιοι, θα "σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή από τις πρακτικές τους παρελθόντος", δηλαδή την κατάργηση της... αναχρονιστικής για την εποχή του Μνημονίου συγγραφής και διανομής βιβλίων για όλους τους μαθητές.
5) Με τι θα δουλεύει ο εκπαιδευτικός; Η Πράξη Εφαρμογής ορίζει ότι το "βασικό εργαλείο του εκπαιδευτικού" είναι ο ψηφιακός «Θησαυρός» υλικού. Ένα λογισμικό διαχείρισης περιεχομένου, μια Τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού από την οποία θα παίρνει ό,τι του χρειάζεται.
Συμπερασματικά σε μια εποχή δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και αύξησης της ανεργίας, στο «ψηφιακό» σχολείο, όπως το έχει ονομάσει το υπουργείο Παιδείας, τα βιβλία θα είναι ...υποστηρικτικά μέσα των ηλεκτρικών μέσων και όχι το αντίθετο!Το σχολείο που «οραματίζονται» δε θέλει μελέτη και εμβάθυνση στη γνώση, αλλά εύκολη λήψη ορισμένων βασικών δεξιοτήτων.». Η παροχή εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται μέσω Διαδικτύου κι οι μαθητές,
γονείς και εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων...

Σσσσς!!! Η ΔΟΕ ξεκουράζεται...

6/1/11


από το zdang magazine
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου