Τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ – ακόμα και αν πρόκειται για ένα ευρώ - προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μηνός.Στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, διάταξη με την οποία θα εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ευρώ.
«Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ, το οποίο θεωρείται μία ευθεία παρακράτηση εσόδων», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος. «Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποινές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό επανάληψης της παράβασης.
«Ολα εξαρτώνται από τη μείωση της φοροδιαφυγής», επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος και προσθέτει ότι εάν το φαινόμενο περιοριστεί και γίνουν όλοι συνεπέστεροι, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί».
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, ενεργοποιούνται οι αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, οι οποίες ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπουν:
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων έως και 3.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή από το πρώτο ευρώ.
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων.
- «Λουκέτο» για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.
Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται κάθε χρόνο
Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται λόγω της μη έκδοσης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών. Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, φορολογικές υποθέσεις που αφορούν σε οφειλές έως 50.000 ευρώ και θεωρούνται πλημμελήματα παραγράφονται καθώς δεν τελεσιδίκουν μέσα στην πενταετή περίοδο που προβλέπει ο νόμος.
Το ίδιο ισχύει και για οφειλές μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ που θεωρούνται κακουργηματικές πράξεις και κανονικά παραγράφονται σε περίοδο 15ετίας. Ο κ. Αθανασίου απέδωσε τις καθυστερήσεις στα υποστελεχωμένα δικαστήρια και τόνισε πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί εάν δεν υπάρξουν επειγόντως νέες προσλήψεις δικαστών.
Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερες από δύο εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ περίπου 30 δισ. ευρώ λιμνάζουν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για άλλα 30 δισ. ευρώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς τόνισε πως μετά από παρεμβάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ο χρόνος εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια θα περιορισθεί από τα 7-10 χρόνια στα 3,5 χρόνια και έτσι αυτές δεν θα παραγράφονται. «Έχουμε ζητήσει να υπάρχουν αμιγώς φορολογικά δικαστήρια, αλλά και οικονομικός εισαγγελέας πλήρους απασχόλησης» τόνισε ο κ. Κουσελάς, προσθέτοντας πως οι προσλήψεις δικαστών δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών αλλά του υπουργείου Δικαιοσύνης.
από το tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου