Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: η σφαγή των φτωχών


τα κειμενα ειναι αναδημοσίευση απο την  Εnet.gr
Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ένας νεαρός έμπορος αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσχεση των εμπορευμάτων του από την αστυνομία. Χθες Δευτέρα(10/1), ο 23χρονος Αλαά Χιντουρί, πτυχιούχος του πανεπιστημίου και άνεργος, αυτοκτόνησε στην ίδια πόλη, αφού σκαρφάλωσε σε πυλώνα ηλεκτρισμού και κρεμάστηκε από τα καλώδια υψηλής τάσης.

Στην Τύνιδα, η αστυνομία διέλυσε σήμερα την Τρίτη(11/1), μια διαδήλωση καλλιτεχνών, προτού πραγματοποιηθεί. “Η συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι για να καταγγελθεί η βία και η υπερβολική χρήση όπλων στο κέντρο της χώρας. Θέλαμε να εκφράσουμε ειρηνικά το θυμό και την αγανάκτησή μας “, δήλωσε ο Φαντέλ Τζαϊμπί, άνθρωπος του θεάτρου, ενώ η αστυνομία τον έσπρωχνε μπροστά στους περαστικούς στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Μεταξύ των διαδηλωτών, οι ηθοποιοί Ράτζα Αμάρι και Σάνα Νταούντ χτυπήθηκαν από ένστολους αστυνομικούς και άλλους με πολιτικά, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλους αριθμούς.
Στην Κασερίν, όπου μαζί με την Τάλα και τη Ρετζέμπ είναι οι τρεις πόλεις στα νοτιοδυτικά της χώρας όπου έχει χυθεί το περισσότερο αίμα, ο Σάντοκ Μαχμούντι, μέλος της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), επικαλέστηκε πληροφορίες από νοσηλευτικό προσωπικό για να αναφέρει χθες ότι «οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 50», ενώ οι εκατοντάδες τραυματίες «είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθούν». Κατήγγειλε επίσης συστηματικές προβοκάτσιες βιαιοπραγιών εναντίον πολιτών και λεηλασίες καταστημάτων από άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά που «αμέσως μετά εξαφανίζονται».
Καταγγελίες για ελεύθερους σκοπευτές αστυνομικούς που, ανεβασμένοι σε στέγες σπιτιών, πυροβολούν στο ψαχνό αδιακρίτως ακόμα και ανάμεσα σε πλήθη ανθρώπων που συνοδεύουν κηδείες θυμάτων, δημοσιοποιούνται επίσης. Τοπικός αξιωματούχος της Κασερίν ανέφερε διατηρώντας ανωνυμία ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης πραγματοποίησε στάση εργασίας για μία ώρα, διαμαρτυρόμενο για τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων, ενώ μίλησε για «ξεκοιλιασμένα πτώματα με ανοιγμένο το κεφάλι».
Η εξέγερση των πεινασμένων και των ανέργων, εδραιωμένη σχεδόν σε όλη τη χώρα, έφθασε πια και στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα. Ο δικηγορικός σύλλογος έχει κηρύξει απεργία, ενώ οι δημοσιογράφοι, απηυδισμένοι από τη συστηματική κυβερνητική λογοκρισία, προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Στο Ετανταμίν, το εργατικό προάστιο της Τύνιδας, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, λεηλατώντας καταστήματα και βάζοντας φωτιά σε μια τράπεζα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας τούς χτυπούσαν αλύπητα.
Σε εικόνα κατετστραμμένης πόλης παρέπεμπε το πρωί της Πέμπτης η Τύνιδα, με κτίρια να καπνίζουν από τις φωτιές, δρόμους γεμάτους κομμάτια ξύλων, καμμένων λάστιχων, πέτρες, μέταλλα και αντικείμενα από λεηλατημένα καταστήματα. Σημαντικές ζημιές, κυρίως σε δημόσια κτήρια και οχήματα σημειώθηκαν τη νύχτα, κυρίως από πυρπολήσεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν είναι διαθέσιμος κανένας επίσημος απολογισμός, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν αυτές τις περιοχές σήμερα το πρωί.
Οι Αρχές της Τυνησίας έχουν επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον. Η τελευταία φορά που ένα τέτοιο μέτρο ελήφθη στη χώρα ήταν το 1987, όταν ο πρόεδρος Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι πήρε την εξουσία. Από το βράδυ της Τετάρτης, στρατός και αστυνομία «κατέλαβαν» τους δρόμους της πόλης.
Στην Ντουζ, στα νότια της Τυνησίας, δύο πολίτες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες σε διεθνή πρακτορεία. Ο ένας εκ των θυμάτων ήταν καθηγητής Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κομπιέν, στη βόρεια Γαλλία. «Ήταν Γαλλο-Τυνήσιος και διεξάγουμε έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του. Βρισκόταν στην Τυνησία στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής πανεπιστημιακών», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Ο ηγέτης του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών της Τυνησίας Χάμα Χαμάμι συνελήφθη χθες Τετάρτη στην κατοικία του, όπως δήλωσε η σύζυγός του.
μανικάκος.

από τους σχολιαστές χωρίς σύνορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου