Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Η επερχόμενη πείνα: Οι τιμές-ρεκόρ του φαγητού και ένας κόσμος «σε κίνδυνο»

Κοινωνικές εκρήξεις, γεωπολιτικές εντάσεις, διεθνής πληθωρισμός και αυξανόμενος υποσιτισμός για τους φτωχούς του κόσμου αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των ολοένα αυξανόμενων τιμών στα διατροφικά προϊόντα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Μπαίνουμε σε περίοδο υψηλού κινδύνου» λέει ο Abdolreza Abbassian, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που βλέπει τον οικονομικό δείκτη του φαγητού να ξεπερνά ακόμα και τα επίπεδα της διατροφικής κρίσης του 2008 που προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές από το Μεξικό μέχρι την Ινδονησία.
Είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας που οι τιμές είναι σε άνοδο διεθνώς, με την τιμή του σιταριού να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που προφανώς τρίζει τα «θεμέλια» της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας.
Εκτός από τον τομέα της παραγωγής που παρακολουθεί τα κόστη να ανεβαίνουν σε απαγορευτικά επίπεδα, οι τιμές-ρεκόρ των βασικών διατροφικών προϊόντων πλήττουν κυρίως και σε τεράστιο βαθμό τα φτωχά νοικοκυριά του πλανήτη, που ούτως ή άλλως καταναλώνουν αποκλειστικά –και με δυσκολία– φαγητό και ο κίνδυνος του υποσιτισμού τους χτυπάει την πόρτα.
Οι οικονομικοί αναλυτές προμηνύουν πως οι τιμές δε δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα του υπερπληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη τροφίμων εξελίσσεται σε χρόνιο καθεστώς της οικονομικής ζωής του πλανήτη. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και η κερδοσκοπική λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, μιας και τα «στοιχήματα» των επενδυτών πιέζουν προς την κατεύθυνση των αυξήσεων στις τιμές.
Επιπλέον αίτια της διατροφικής κρίσης μπορούν να θεωρηθούν τόσο η έκρηξη στην καταναλωτική ζήτηση των ταχύτατα αναπτυσσόμενων ανατολικών χωρών, όσο και η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα, κυρίως από την αγορά της Αμερικής.
Όπως γίνεται σαφές, η διατροφική κρίση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος και οι κοινωνικές εξελίξεις αναμένονται κάθε άλλο παρά ήπιες, ειδικά για τις χώρες που παράγουν ελάχιστο από το φαγητό που τρώνε, όπως το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και η Νιγηρία. Ήδη στην Τυνησία έχουν ξεσπάσει έντονες αναταραχές με αφορμή τη φτώχεια, την ανεργία και την καταπίεση, ενώ οι δρόμοι της Αλγερίας βρίσκονται από προχθές σε κλίμα εξέγερσης, με τους νεαρούς διαδηλωτές να φωνάζουν «Φέρτε μας ζάχαρη!».

από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου