Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Η κοινωνία, είναι στο δρόμο απελπισμένη. Ελπίζω όμως και αποφασισμένη.

Φεύγω από τη διαδικασία και θα ήθελα να ξέρετε ότι δεν υπήρχε περίπτωση, εάν ήμουν παρούσα, να ψηφίσω αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Πολυνομοσχέδιο, αποχώρηση
Δηλώσεις της Σοφίας Σακοράφα κατά τη μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας»

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε, οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές δεν είμαστε ομάδα. Εγώ προσωπικά εκπροσωπώ τον εαυτό μου και κανέναν άλλο, γι' αυτό και σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο σήμερα.
Κύριε Πρόεδρε, για εμένα είναι αδιανόητο σε ένα νομοσχέδιο τόσο κρίσιμο, σε ένα νομοσχέδιο που κρίνεται το μέλλον και η επιβίωση του ελληνικού λαού, που κατακρημνίζονται κεκτημένα χρόνων και χρόνων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, που εργασιακές σχέσεις γυρίζουν πριν από το 1950, να μην έχουν τη δυνατότητα οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές να εκφράσουν την άποψή τους. Θεωρώ ότι η διαδικασία θα είναι ελλιπής, θα είναι κολοβή. Δεν είμαστε υπάλληλοι, κύριε Πρόεδρε, Βουλευτές είμαστε. Είμαστε Βουλευτές εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και οφείλουμε σήμερα να μιλήσουμε για να αναλάβει καθένας την προσωπική του ευθύνη. Δεν μπορεί να γίνει η Ελληνική Βουλή ένα σωματείο με σφραγίδα. Δεν μπορεί να περνάνε μέσα στην Ελληνική Βουλή νομοσχέδια –δέκα νομοσχέδια στο σύνολο- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εμείς να μην μπορούμε να μιλήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να μιλήσει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο δοτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να μην μιλάνε οι Έλληνες Βουλευτές. Είναι ιστορικές αυτές οι στιγμές. Γράφεται ιστορία, μια ιστορία ενδοτική και μια ιστορία αγωνιστική. Νομίζω θα πρέπει και στους δύο να δώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους εδώ μέσα. Γι’ αυτό σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο να μιλήσω στην ουσία του νομοσχεδίου.
...............................................................................
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχω ολοκληρώσει, κυρία Σακοράφα. Θα έλθω και σε εσάς.
Σαφώς κι εγώ αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτή τη δυνατότητα δεν μου τη δίνει ούτε το Σύνταγμα που μιλάει για την περιορισμένη συζήτηση, ούτε πολύ περισσότερο ο Κανονισμός που εξειδίκευσε εδώ και χρόνια τη διάταξη αυτή του Συντάγματος και την εφαρμόζουμε για τη συζήτηση των νομοσχεδίων που εισάγονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Επομένως, κυρία Σακοράφα, δεν μου δίνει το δικαίωμα ο Κανονισμός να δώσω το λόγο και σε όλους τους Ανεξάρτητους Βουλευτές. Αλλά, όπως πήρα την πρωτοβουλία να αυξηθεί ο αριθμός των ομιλητών από κάθε Κόμμα, γι’ αυτό σκέφτηκα ότι κατ’ αναλογίαν θα μπορούσα να εισηγηθώ -και εισηγήθηκα- εδώ να οριστούν και δύο ομιλητές από τους Ανεξαρτήτους. Δεν πρόκειται περί Κοινοβουλευτικών, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, Ομάδων στην περίπτωση των Ανεξαρτήτων και γι’ αυτό στην αρχή πρότεινα να υπάρξει υπόδειξη από τους Ανεξαρτήτους Βουλευτές.
Κυρία Σακοράφα, δεν μου δίνει το δικαίωμα ο Κανονισμός να ορίσω εγώ εσάς ή κάποιον άλλον ως ομιλητή. Οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές θα έχετε την καλοσύνη να υποδείξετε, να προτείνετε ποιοι θα είναι οι δύο ομιλητές που θα μιλήσουν και εκ μέρους των Ανεξαρτήτων. Για να φτάσω σ’ αυτή τη λύση, αναζήτησα και όλες τις διατυπώσεις που υπάρχουν στον Κανονισμό. Υπάρχει μία αναλογική διάταξη στην περίπτωση του Προϋπολογισμού, όπου λέει ότι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές μπορούν να υποδείξουν έναν Εισηγητή για τον Προϋπολογισμό και πήγα κατ’ αναλογία και της πρότασης που έκανα για αύξηση –όπως είπα νωρίτερα- του αριθμού των ομιλητών από τα Κόμματα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Σακοράφα, είμαι σαφής.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία δήλωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία, να κάνετε τη δήλωση, αλλά σας εξήγησα για ποιο λόγο δεν μπορώ να αποδεχθώ το αίτημά σας να οριστείτε κι εσείς ομιλητής.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι αυτό που μας λέτε, κύριε Πρόεδρε, και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αντιλαμβάνεστε κι εσείς -και θέλω να ελπίζω ότι το αντιλαμβάνεστε- ότι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές δεν μπορεί να εκφράσει ο ένας τον άλλον, γιατί είμαστε από τελείως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με τελείως διαφορετικές πολιτικές ιδέες. Άρα, δεν μπορεί να μας εκφράσει κανένας. Γι’ αυτό και σας ζήτησα προσωπικά το λόγο και ελπίζω και οι άλλοι συνάδελφοι θα ήθελαν το λόγο, για να μιλήσουν πάνω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω μια και δεν θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω πάνω στο νομοσχέδιο, ότι αρνούμαι να σφραγίσω τα φιρμάνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αρνούμαι να συμμετάσχω και να συμπράξω στο να γίνει αυτή η συγκεκριμένη Βουλή κατοχική Βουλή. Αρνούμαι να δεχθώ ότι σαν Ελληνίδα Βουλευτής δεν μπορώ να μιλήσω εδώ μέσα και είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο κ. Στρος Καν και ο κ. Όλι Ρεν. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή την παρωδία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Η κοινωνία, κύριε Πρόεδρε –επιτρέψτε μου- είναι στο δρόμο απελπισμένη. Ελπίζω όμως και αποφασισμένη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η δήλωσή σας είναι σαφής.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Φεύγω από τη διαδικασία και θα ήθελα να ξέρετε ότι δεν υπήρχε περίπτωση, εάν ήμουν παρούσα, να ψηφίσω αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η δήλωσή σας ήταν σαφής.
από τον Μπαρμπανίκο

1 σχόλιο: