Σε δεκάδες εκκλησίες σχηματίζονται καθημερινά ουρές για ένα πιάτο φαγητό. Χιλιάδες άνθρωποι προστρέχουν στον ναό της γειτονιάς τους σε αναζήτηση συμπαράστασης, προκειμένου να εξασφαλίσουν το γεύμα της ημέρας και ενδεχομένως μια μικρή οικονομική βοήθεια για τα προς το ζην.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός εκείνων που προσφεύγουν σε εκκλησίες για ένα βοήθημα, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς που αφορούν ιδίως το νερό και το ηλεκτρικό. Πρόκειται, όχι πλέον για μετανάστες στην πλειονότητά τους, αλλά για οικογένειες Ελλήνων και ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους.
Μέσα σε έναν χρόνο τα συσσίτια που παραδοσιακά προσφέρουν αρκετές εκκλησίες υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς η κρίση αγγίζει συνεχώς και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Από 3.500 μερίδες που προσέφεραν πέρυσι καθημερινά, φέτος έφτασαν τις 10.000 και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να φτάσουν τις 20.000 τους προσεχείς μήνες.
Ειδικό πρόγραμμα
Παράλληλα, η όλη προσπάθεια αποκτά πιο οργανωμένη μορφή και, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής, η διανομή φαγητού πραγματοποιείται σε 72 εκκλησίες.
«Μέχρι πέρυσι γινόταν διανομή από τις ενορίες, κυρίως σε κατοίκους της περιοχής. Συνολικά οι μερίδες που διαμοιράζαμε ήταν περίπου 3.500. Εκτοτε είδαμε ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση και η Εκκλησία ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα», λέει ο πατήρ Βασίλειος Χαβάντζας, συντονιστής των κοινωνικών υπηρεσιών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
«Αρχικά ενισχύσαμε με 1.000-1.200 μερίδες το συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων στο πρόγραμμα αστέγων. Επειδή υπήρχε όμως ανάγκη αποκέντρωσης, το επεκτείναμε σε 72 εκκλησίες και διπλασιάσαμε τις μερίδες που ανέρχονται πλέον σε 10.000, αλλά και πάλι δεν επαρκούν, καθώς δεν είναι μόνο αλλοδαποί και άστεγοι αυτοί που έρχονται τώρα πια στα συσσίτια».
Στις γειτονιές της Αθήνας, πολλοί ιερείς επισημαίνουν ότι στα συσσίτια προστρέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν εργασία.
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Από τα χαράματα ετοιμάζουν τα γεύματα
Καθημερινά, δεκάδες μέλη των φιλόπτωχων ταμείων στις ενορίες φροντίζουν από νωρίς το πρωί για το γεύμα των απόρων. Πολλές κυρίες εργάζονται από τα χαράματα στην κουζίνα ώστε να ετοιμαστεί εγκαίρως η διανομή.
«Κάθε μέρα έχουμε και νέους ανθρώπους, που έρχονται στην εκκλησία μαζί με τους τακτικούς, τους οποίους γνωρίζουμε χρόνια ως μέλη της ενορίας μας. Μέσα σε λίγους μήνες ήρθαν 30 νέες οικογένειες», λέει ο π. Γεώργιος, ιερέας στον Αγιο Νικόλαο Καλλιθέας, όπου από τις 9 το πρωί αρχίζει η διανομή του φαγητού για τους 180 συνανθρώπους μας που αναζητούν καθημερινά βοήθεια.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΣΟΚ
«Δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό και το ρεύμα τους»
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ μέσα στον Σεπτέμβριο οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε 587.213 άτομα. Από αυτά 201.498 (34,31%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών.
Το ίδιο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή διαπίστωσαν ότι οι ανάγκες αυξάνονται και δεν επαρκούν οι μερίδες στα συσσίτια. Ετσι, σε συνεργασία με μια εταιρεία η Εκκλησία διανέμει έτοιμο φαγητό ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. «Στέλνουμε όπου υπάρχει ανάγκη, συχνά και δεύτερη μερίδα το βράδυ. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι ενορίες ζητούν ενίσχυση, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονταν μέχρι χθες και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά», λέει ο π. Βασίλειος και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για άτομα που δεν είναι χρόνια εξαθλιωμένα και αναζητούν συσσίτια. Ντρέπονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και γι’ αυτό ζητούν διακριτικότητα.
Η εικόνα είναι ίδια από τον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών και την Αγία Ζώνη στην Κυψέλη μέχρι το Πέραμα, το Καματερό, ακόμα και σε ακριβές περιοχές. «Καθημερινά μοιράζουμε 200 μερίδες φαγητό, ενώ αρκετοί ζητούν βοήθεια για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Πρόσφατα κάποιος ζητούσε ενίσχυση για να ξεγεννήσει η γυναίκα του, καθώς είχε μείνει 5 μήνες απλήρωτος», λέει ο π. Γεώργιος στον Αγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη. Εντυπωσιακή είναι και η βοήθεια που προσφέρει ομάδα εθελοντών. Δεκάδες νέοι άνθρωποι 20 έως 35 ετών συντονίζουν τα οικονομικά - από το τι θα ψωνίσουν και ποιοι θα μαγειρέψουν μέχρι και τη διανομή του φαγητού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου