Τρισέλιδο αφιέρωμα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Οι δημοσιογράφοι Dirk Heilmann και Gerd Höhler αναλύουν, μεταξύ άλλων, τις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξετάζουν τις αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ενώ συνομιλούν με Γερμανούς πολίτες εγκατεστημένους στην Ελλάδα για τα ιδιαίτερα στοιχεία της ελληνικής νοοτροπίας.«Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου για την περίοδο μετά την οικονομική κρίση η Ελλάδα παραβλέπει μέχρι τώρα μία μεγάλη ευκαιρία: τη γειτονία της με την δυναμικά αναπτυσσόμενη Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της αποκλειστικά προς την κατεύθυνση των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, ο διακεκριμένος οικονομικός αναλυτής Bert Rürup προτείνει στην οικονομικά αδύναμη Ελλάδα να στρέψει το βλέμμα της προς την Ανατολή. Εκεί, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, υπάρχει μια δυναμικά αναπτυσσόμενη χώρα, στην οποία η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα γυρίσει την πλάτη: η Τουρκία.
Η αιτία των ελλιπών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο ανταγωνιστών του Αιγαίου οφείλεται στις πολιτικές προστριβές αιώνων, οι οποίες ήδη κάποιες φορές οδήγησαν σε πολέμους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, ξοδεύει, σε αντιστοιχία με τις οικονομικές δυνατότητες, για στρατιωτικές δαπάνες το δεύτερο υψηλότερο ποσό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ. Περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα δαπανούν μόνο οι ΗΠΑ.
Υπέρ της προσέγγισης της Τουρκίας από την Αθήνα δε συνηγορεί μόνον η οικονομική δυναμική της πρώτης, αλλά και η επείγουσα εξυγίανση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Παπανδρέου το γνωρίζει. Ως Υπουργός Εξωτερικών είχε από το 2009 επιχειρήσει προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία, ελπίζοντας στον τερματισμό της καταστροφικής εξοπλιστικής κούρσας μεταξύ των δύο χωρών. Έκτοτε οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών γίνονται ολοένα και πιο εντατικές. Σχετική ένδειξη αποτελεί η εξαγορά το 2006 της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο που χρειάζεται επειγόντως η ελληνική οικονομία. Πλην όμως ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ακόμη μακρύς. Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ βλέπουν πράγματι την Ελλάδα στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στην αλλαγή «δομών στην ελληνική οικονομία που παρέμεναν ίδιες από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60», γιατί «τα πολιτικά κόμματα δεν επιθυμούσαν τη σύγκρουση με ομάδες συμφερόντων» ενώ λόγος γίνεται και για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών λεωφορείων.
Μία επίσης μεγάλη μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει έως το τέλος του χρόνου είναι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, που μπορεί να φέρει και ξένους επενδυτές. Ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πληγών ενέργειας η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Για να επανέλθει η χώρα μακροπρόθεσμα σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική, υποδεικνύουν οι οικονομολόγοι της Maschmeyer Rürup AG…Αλλά και βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τους αυστηρούς ρυθμούς λιτότητας, ώστε να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδεικνύεται δυσκολότερη απ’ ότι αναμενόταν. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της. Την άνοιξη, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου δήλωνε ότι η χώρα του βρισκόταν “στο χείλος του γκρεμού”». Τώρα, σε επίσκεψή του στην Wall Street, υποσχόταν με αυτοπεποίθηση: “Δε θα υπάρξει παύση πληρωμών”…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ επαινούν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να λύσει ένα γόρδιο δεσμό. Απ’ τη μια θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να πετύχει τους στόχους της λιτότητας. Απ’ την άλλη, όμως, θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην οδηγηθεί σε μια καθοδική πορεία.
Στην ίδια εφημερίδα, ο οικονομικός αναλυτής Bert Rürup, επισημαίνει, μεταξύ άλλων: Το αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης της κυβέρνησης Παπανδρέου πρέπει να θεραπεύσει τις ελληνικές ασθένειες: τη διογκωμένη κρατική μηχανή, το προβληματικό συνταξιοδοτικό σύστημα, την αναποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση καθώς επίσης και τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Εάν το πειστικό αυτό μείγμα περικοπών, αυξήσεων της φορολογίας και αυστηρότερων ελέγχων εφαρμοστεί, η χώρα θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμά της έως το 2014 στο 3%. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να εξεύρει μία αποτελεσματική στρατηγική ανάπτυξης, θα παραμερίσει τις ιστορικές της έχθρες με την αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Τουρκία.
Τέλος, ο Gerd Höhler κάνει λόγο για ένα ισχυρό «ταρακούνημα» της Ελλάδας από την κρίση, τονίζει ωστόσο τα ιδιαίτερα στοιχεία της ελληνικής νοοτροπίας και της διατήρησης από τους Έλληνες, παρά την κρίση, πολλών ακριβών τους συνηθειών. Μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Είναι πρωινό Δευτέρας κι ενώ κανείς θα υπέθετε ότι όλοι οι Έλληνες εργάζονται για να βγάλουν τη χώρα από την παγίδα του χρέους, σε καφέ της Γλυφάδας όλα τα τραπέζια είναι κατειλημμένα. Ο καφές εδώ κοστίζει 5 ευρώ. Δεν πειράζει. Υπάρχουν ακόμη πολλοί Έλληνες που διαθέτουν αυτό το ποσό. Η κρίση φέρνει και ευκαιρίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου είναι πεπεισμένος: «”Η Ελλάδα θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας εκ βάθρων”.
Στην Ελλάδα οι προσωπικές σχέσεις εξακολουθούν να παίζουν μεγάλο ρόλο, όπως επίσης και οι πολιτικές επαφές. Ακόμη και η θρησκεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα: όποιος δεν είναι ορθόδοξος δε μπορεί να γίνει κουμπάρος ή νονός- κι αυτές οι ιδιότητες αποτελούν το “εισιτήριο” σε πολλούς κοινωνικούς τομείς. Για πρώτη φορά συνειδητοποιώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει δεχτεί ένα “ταρακούνημα” και επιδεικνύει μία πραγματική διάθεση για αλλαγή”, δηλώνει ο Γερμανός συνομιλητής μου Martin Knapp. «”Πολλοί Έλληνες δεν είναι πια διατεθειμένοι να ανέχονται καταστάσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι ήταν πάντα τα πράγματα”».
πηγή http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου