Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Η τράπεζα των φτωχών

Η φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί! σε αυτή τη ζωή!
Το σύστημα των μικροχορηγιών που εφαρμόζει η τράπεζα Grameen, η "τράπεζα των φτωχών", έχει βοηθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.
Το 90% των ευεργετούμενων της grameen είναι γυναίκες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κοινωνική διάκριση και την οικονομική απομώνωση που αυτή επιφέρει.
Η τράπεζα ιδρύθηκε στο Μπαγκλαντές από τον βραβευμένο με νόμπελ ειρήνης Muhammad Yunus και σήμερα λειτουργεί σε 60 χώρες.
Η μέθοδος της είναι απλή όσο και επαναστατική: δανείζει μικρά χρηματικά ποσά στους πλέον φτωχούς, αυτούς που δεν παρέχουν καμμιά χειροπιαστή εγγύηση για την επιστροφή τους, αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε καμμιά παραδοσιακή χρηματοπιστωτική υπηρεσία. Κι όμως, το ποσοστό αποπληρωμής της ανέρχεται σε 97%, ασύλληπτο για τις παραδοσιακές τράπεζες
Τα μικροποσά αυτά επιτρέπουν στους δανειολήπτες να ξεκινήσουν μικρές οικιακές επιχειρήσεις και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.
Περισσότερα μπορείτε να μάθετε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος Grameen
http://www.grameenfoundation.org
Επίσης κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο τού Muhammad Yunus "Για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια"
development@grameenfoundation.org

Μας το έστειλε : http://1anthropos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου