Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

Κάθε φορά που χρησιμοποιώ την λέξη πατρίδα, βλέπω στο πρόσωπο σου την γνωστή ερευνητική έκφραση, σημάδι ότι ψάχνεις στην εσωτερική σου ντουλάπα να βρείς το κατάλληλο καρτελάκι που θα μου καρφιτσωσεις στο στήθος. Δεν είναι και ευκολη δουλειά βέβαια αυτή. Η ντουλάπα είναι γεμάτη από αμέτρητα καρτελάκια και ταμπέλες, σε μεγαλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Ελέγχεις αν η ταμπέλα "Καρατζαφερικός" είναι η καταλληλη. Αμφιβάλεις. Εχω δηλώσει ότι δεν τους πάω. "κρυφο-δωδεκαθεϊστής"; ταιριάζει, αλλά δεν μπορείς να βρείς στοιχεια εδω μέσα για την τεκμηρίωση. "ακροδεξιός"; όχι-όχι δεν είναι αυτή η εντύπωση. "συγκαλυμένος ακροδεξιός"; Α μα ναί. Αυτο θα είμαι. Δεν μπορεί να σε ξεγελάσει κανένας εσένα ανθρωπάκο μου.


Εχεις μαγικά ταμπελάκια για όλους. Τους χριστιανούς, τους αιρετικούς, τους δωδεκαθεϊστές, τους εβραίους, τους κουκουλοφόρους, τους χουντικούς, τους αριστεριστές, τους αριστερίζοντες, τους αναρχοαριστεριστές, τους ακροδεξιούς, τα φρικιά, τους φλώρους, όλους. Και δεν έχεις κι άδικο εδώ που τα λέμε. Ολοι αυτοί στο παρελθόν προσπάθησαν να σε παρασύρουν, και τα ταμπελάκια σε βοήθησαν να τους αναγνωρίζεις και να τους αποφεύγεις. Ομως το παράκανες ανθρωπάκο μου. Ξεχάστηκες. Και κόλλησες απο ένα ταμπελάκι σε όλους. Και δεν μπορείς να πιστεψεις ότι υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς ταμπέλες. Που δεν ανήκουν στις ομάδες που έφτιαξες.

Πως;

Ανθρωπακια που δεν ανήκουν στις ομάδες που έφτιαξες; εκτός το εργατικό μαντρί, υπάρχει το ποδοσφαιρικό, δεξιο, αριστερό, αναρχικο, χριστιανικό, αιρετικό, αντιεξουσιαστικό, εθνικιστικό, αντιεθνικιστικό, κυνηγετικό, σίγουρα θα βρούμε ένα.

Ποιό είναι λοιπόν το μαντρί που δεν έχεις;

Θα σου πώ.

Το Ελληνικό.

Δεν τοχεις ανθρωπακο. Δεν σου δώσανε. Μη γελάς. Δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα.

Ενα χέρι σου κρατάει το κεφάλι μέσα στην λεκάνη με την οικονομική κρίση ανθρωπάκο, και εσύ προσπαθείς απελπισμένα να αναπνεύσεις, σου κλέβουν το πετρέλαιο, τον χρυσο, την πατρίδα σου και την ελευθερία σου. Και ελπίζεις ότι το χέρι θα χαλαρώσει την λαβή και θα σε αφήσει να αναπνεύσεις. Δεν μπορεί να σε πνίξουν κι εσένα λές. Και συνεχιζεις να ελπίζεις. Οτι είναι μια κρίση σαν όλες τις άλλες. Οτι η κρίση θα τελειωσει πριν περάσει η επόμενη λεπίδα. Οτι εσύ θα την γλιτώσεις. Εις βάρος κάποιων συμπολιτών σου ίσως, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γλιτωσεις εσύ.

Δεν ξέρω που στηρίζεις την πεποίθησή σου ότι το χέρι θα σε αφήσει. Αυτή τη φορά μπορει να μην σε αφήσουν να αναπνεύσεις ανθρωπακο. Αυτήν την φορά μπορεί να σε πνίξουν. Γιατί να σε πνίξουν; Για να σου πάρουν την περιουσία σου βρε χαζούλη. Δεν έχεις; Αχ μωρέ ανθρωπακο μου. Τι μυαλό είναι αυτο που κουβαλάς. Φυσικά και έχεις. Στο φωνάζουν ενα σωρό ανθρωποι, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες, ότι εχεις χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο και ένα σωρό αλλα πολυτιμα. Οτι εχεις βιομηχανία τουρισμού, που τόσα χρόνια δεν την προωθουν, για να την απαξιώσουν κι αυτήν όπως έκαναν με τόσα άλλα περιουσιακά σου στοιχεία. Η ιστορία του πάμφτωχου λαού που ζεί σε πλουτοπαραγωγική χώρα δεν είναι πρωτότυπη. Το έχουν ξανακάνει σε άλλους λαούς. Πολλές φορές, με φρικτό τρόπο. Αλλά εσύ δεν ασχολείσαι με τέτοιου είδους υπερβολές.

Μάθε λοιπόν ανθρωπάκο ότι γεννήθηκες σε μία γεωγραφική περιοχή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έμαθες να μιλάς σε μια γλώσσα και κληρονόμησες την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με νησιά, με βουνά, με παραλίες, με δένδρα, με καταράχτες, με ορυκτό πλούτο, με τεράστιο πολιτισμό. Πολιτισμό που δίνει στο λαό σου δόξα ανάμεσα στους λαούς σε ολο τον κόσμο.

Αυτήν την περιοχή, την τόσο πλούσια, που όλα αυτά τα χρόνια οι εχθροί εποφθαλμιούσαν, την κράτησαν με αίμα οι πρόγονοί σου, για να σου την παραδώσουν. Και μετά από κάθε μάχη, μετά από κάθε νίκη, διαπραγματεύονταν έναν χάρτη. Με σύνορα. Και την ονόμασαν Πατρίδα. Και σου κληρονόμησαν αυτήν την περιοχή, για να μπορείς να διαφεντεύεις τη ζωή σου εντός των ορίων της. Εντός της οποίας μπορείς να κατέχεις περιουσία. Κοντολογίς, το σπίτι σου.

Αυτό είναι η Πατρίδα σου. Αυτό είναι η Ελλάδα. Το σπίτι σου. Η κληρονομιά των προγόνων σου, που πούλησαν με αίμα για να διατηρήσουν αυτήν την Πατρίδα μέσα απο πολέμους, κατοχή, και σκλαβιά. Και σου την ΧΑΡΙΣΑΝ, σου την κληρονόμησαν. Εισαι ο νόμιμος κληρονόμος της περιουσίας αυτής.

Και σύ, όχι μόνο λερώνεις την Πατρίδα σου αυτή, αλλά αδιαφορείς. Κοιμάσαι. Την ώρα που σε κλέβουν. Και τους βοηθάς κι όλας. Με κάποιον καταραμένο τρόπο σε επεισαν ότι η διατήρηση της Πατρίδας είναι καθήκον άλλου, και ότι εσυ έχεις μια ανώτερη αποστολή, παρ' όλο που "έχεις" ένα σπίτι γραμμένο στο όνομά σου, ότι όποιος μιλάει για την Ελλάδα είναι γραφικός, ότι πιθανότατα ανήκει στην ομαδα αυτων που καπηλεύονται το όνομα Ελλάδα για να πλουτίσουν, οτι ο νεοέλληνας είναι άθλιος. Και ψάχνεις ιστορικά δεδομένα αν το DNA σου ταιριάζει με αυτο των αρχαίων Ελλήνων, ή αν όταν επιβλήθηκε η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε πεθάνει ο ελληνισμός, και αν το 1642 έγινε συμφωνία κυρίων. Και πριονίζεις τον κορμό της Πατρίδας σου με τέτοια μανία, όση δεν θα έκανες στον χειρότερο εχθρό, μόνο και μόνο για να τονώσεις τον άθλιο εγωϊσμό και την απληστία. Και είσαι ο μονος λαός που το κάνεις. Δεν γνωριζω κανέναν π.χ. αιγύπτιο να αμφισβητει την σημερινή Αίγυπτο ως κληρονόμο των αρχαίων αιγυπτίων. Και χλευάζεις την Πατρίδα σου αυτήν, και πατάς την σημαία, και αμφισβητείς τον Πολιτισμό της, και αδιαφορείς για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και γενικά την πολεμάς με κάθε τρόπο, λες και το δικό σου σπίτι δεν θα καεί μαζί με των άλλων. Μπορείς ανθρωπάκο μου να είσαι ΚΑΙ διεθνιστής. Δεύτερο ταμπελάκι. εκτός αν δεν γίνεται. αν το απαγορεύει κάποιος κανονισμός. Και αντί να είσαι ταυτόχρονα διεθνιστής, να πιστεύεις ταυτόχρονα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια και ότι πρέπει να νοιαστεις για τους άλλους λαούς και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είσαι Ελληνας. Και το τελευταίο στην σειρά να έρχεται πρώτο στην ιεραρχία, όταν η Πατρίδα σου κινδυνεύει. Αυτό σημαίνει είμαι Ελληνας.

Και εσύ ανθρωπάκο με το DNA, που αδιαφορείς για την Πατρίδα και με χλευάζεις όταν μιλάω γι αυτήν, και διατυμπανίζεις ότι δεν σε νοιάζουν εσένα όλα αυτά, και ότι εσύ θα κοιτάξεις να σώσεις την οικογένειά σου, προφανώς για να γλιτώσεις το αναθεματισμένο σου DNA, λες ανθρωπάκο και αν φύγεις θα έχει κάποια αξία το DNA σου. Τέτοιο DNA υπάρχει μπόλικό απο πολλούς. Μην ξεχνάς, ότι υπάρχουν άλλα 6 δισεκατομμύρια σαν κι εσένα. Δεν το χρειαζόμαστε ιδιαίτερα. Λοιπόν, πάρε το DNA σου και φύγε.

Για σένα άνθρωπε που θα μείνεις, να ξέρεις ότι για την όμορφη Πατριδα που κληρονομήσαμε δυστυχώς πρέπει για μια ακόμη φορά να πολεμήσουμε. Ο πόλεμος είναι φρικτό πράγμα, όμως χρησιμοποιείται στην διεθνή διπλωματία σαν έσχατο μέσο επιβολής εξουσίας. Ξέρω. Θα μου πείς ότι δεν ειναι οι λαοί που τα κάνουν όλα αυτά. Εχεις δίκιο. Ειδικά αυτον τον πόλεμο δεν τον κάνουν καθόλου λαοι. Γι αυτό μας αιφνιδίασαν. Τον κανουν οι μεγαλοτραπεζίτες. Και ο πόλεμος είναι οικονομικός. Και μαίνεται ήδη. Και θα έχει πολλα θύματα, όπως όλοι οι πόλεμοι. Και τα όπλα που χρησιμοποιει είναι αόρατα και ύπουλα. Θα πρέπει λοιπόν να πάρεις μια απόφαση. Αν θα σταματήσεις τους εχθρούς με γυμνά χέρια και μεταφορικά όπλα τώρα και τους πολεμίσεις με τα ίδια τους τα όπλα, ή οπλισμενος συμβατικά αργότερα. Αν κάνεις την έκπληξη (που είναι ειδικότητά σου) οι επόμενες γενιές θα θυμούνται την Ελλάδα πρώτα για εσένα, τον μεγάλο ΕΛΛΗΝΑ που έσωσε τον ΑΝΘΡΩΠΟ, και μετά για την γενιά της κατοχής. Αν δεν την κάνεις, και αδρανήσεις, σε 20 χρόνια δεν θα μιλάει κανείς ούτε για εμάς, ούτε για την κατοχή, ούτε για την αρχαία Ελλάδα.

Και όταν προσπαθούν να σε μπερδέψουν οι σειρήνες, να θυμάσαι:

"Κι Όσο αγαπώ τήν πατρίδα μου δέν αγαπώ άλλο τίποτας. Νάρθη ένας νά μού ειπή ότι θά πάγη ομπρός ή πατρίδα, στέργομαι νά μού βγάλη καί τά δυό μου μάτια. Ότι άν είμαι στραβός, καί ή πατρίδα μου καλά, μέ θρέφει, Αν είναι ή πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να χω, στραβός θανά είμαι. Οτι σ αύτείνη θά ζήσω,δέν έχω σκοπόν νά πάγω άλλου."

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

από την ΠΥΘΕΙΑ

7 σχόλια:

 1. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο αυτή την εποχή για μενα από το να βλέπω ανθρώπους να γράφουν αυτά που σκέφτομαι και να πληθαίνουν φωνές που πριν λιγο καιρό ακουγα μόνο μεσα στο κεφάλι μου....
  Υποψιαζόμουν οτι και ο διπλανός μου ισως ακουει τις ιδιες φωνές... αλλα οπως και γω δεν τολμάει να τις πει.

  Οριστε λοιπόν ανθρωπάκο .. το κερδίσες το ταμπελάκι σου ,με την αξία σου . Δεν είσαι ανωτερος homo διεθνιστής. Εισαι απλά ανθέλληνας και μαζι με τον Ελληνισμό αρνήθηκες και τον εαυτό σου ,έκοψες τις ρίζες σου.
  Ακριβώς όπως φτωχές τω πνεύματι κυριουλες την δεκαετία του 60 βαζαν μια γουνα και ενα χρυσαφικο και απαρνιουνταν το σπιτάκι τον πατερα την μανα που τους μεγάλωσαν και βγαινουν
  τσάρκα στα σαλόνια.
  Καλή τύχη σαν καυσόξυλο.

  Ε λοιπόν 10 χρονια με ρωτάτε..
  θέλατε να μαθετε τι ειναι Ελλάδα τι Έλληνας και τι Ελληνικός πολιτισμός.

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΕΙΝΑΙ.


  Ο Αναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο στον συντάκτη/κτρια! Ένα άψογο άρθρο.
  Δυστυχώς είμαστε σε μια χώρα που πρέπει να συζητάμε τα αυταπόδεικτα. Δεν ξέρουμε πλέον την αλήθεια (α-λήθη=δεν ξεχνώ)και είμαστε πολύ μακριά από το να την αναγνωρίσουμε και να τη δεχθούμε.
  Ωστόσο ο ύπνος του δικαίου, όταν το σπίτι σου καίγεται, δεν δικαιολογείται.
  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοί είμαστε και που (μας;;;) πάνε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλλού μας πάνε αλλά αλλού θα βγούνε.

  Οχι δεν γεννηθήκα σε άσχημη εποχή.
  Δεν ντρέπομαι.

  Γεννηθηκα στην εποχή που θα εχει την ευκαιρια να αποτελειώσει αυτό που αρχισε το 1821.

  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ.

  Δεν ξερω αν θα τα καταφέρω..
  αλλά τουλαχιστον εγώ θα προσπαθήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. dusthxws to xeirotero tampelaki grafei panw ELLHNAS.
  Kai einai akribws to xeirotero giati oudeis Ellhnas xreizetai tampelaki.
  h eisai h den eisai.
  dysthxws to ar8ro den 8a mporouse na einai pio safes.
  euxomai na ginoume h epomenh geneia gia thn opoia 8a milane ta paidia twn paidiwn mas,perhfana pleon.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. H ΜΥΡΤΙΣ

  Στάθηκα μπροστά της, ενα γελαστό κορίτσι του ΧΡΥΣΟΥ ΑΙΩΝΑ ζούσε στην εποχή της Αθήνας του 21ου . Την πλησίασα να παρατηρήσω και να «ρουφήξω» την μορφή της με όλο μου το είναι. Σχεδόν την ψηλάφισα. Το βλέμμα μου θέλησε να ριζώσει η μορφή της στο μυαλό μου. Ξάφνου όλα γύρω σκοτείνιασαν εκτός απο εκείνη. Τα πάντα γύρω παραδόθηκαν στην λήθη εκτός από εκείνη που έστεκε φωτεινή μπροστά μου. Ανατρίχιασα, θέλησα να φύγω από τούτο το παράδοξο του χρόνου. ΄Ομως εκείνη με γλυκιά παιδική φωνή με καθόρισε, με ρίζωσε στο πάτωμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
  «Μην φοβάσαι» μου είπε. Είμαι εδώ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΗ για τον ίδιο λόγο που ήρθες να με δείς. Ήρθα στον αιώνα σου να πώ όσα είδα, όσα ένιωσα.
  Η ανάσα μου κόπηκε!
  «Έζησα για μόλις 11 χρόνια στην Αθήνα. Πολλά δεν είδα και δεν άκουσα γιατί ήμουν μικρή. Πέρασα γρήγορα στα Ηλύσια Πεδία και στα νησιά των Μακάρων όπου έγινα δεκτή γιατί ήμουν μικρή κι αθώα. Όμως από εκεί μαζί με τους λοιπούς προγόνους σου παρακολουθούμε την πορεία όσων σας παραδώσαμε. Πατρίδα, βωμούς κι εστίες. Είναι αλήθεια πως κι εμείς στην εποχή μας κάναμε λάθη! Δημιουργήσαμε όμως εναν πολιτισμό που αντάξιο του δεν είχε δεί ως τότε ο κόσμος όλος. Τίποτε απ’ όσα γνωρίζετε σήμερα δεν μας ήταν άγνωστο. Τα κτήρια μας δεν ήταν γιγάντια αλλά αντάξια του ανθρώπου. Ήταν τόσο μεγάλα ώστε να χωράει ο θεός και τόσο μικρά ώστε να συγκατοικεί ο άνθρωπος. Δεν ξεφύγαμε από το συμπαντικό μέτρο και τα πάντα ποιήσαμε κατ αναλογία και τέλεια συμμετρία. Συμπυκνώσαμε δυνάμει της συμπαντικής γλώσσας των μαθηματικών στα μνημεία μας όλη την σοφία μας και σας την παραδώσαμε να σας διδάσκουν ανά του αιώνες. Αυτή η δύναμη σας κράτησε «ζωντανούς» ακόμα και τότε που η γνώση ως αντικείμενο του συνειδητού είχε εξαφανιστεί μέσα στον ζόφο των κατακτητών. Υπήρξαν γενιές που μας είχαν «ξεχάσει» και που η θύμηση μας δεν έμοιαζε να υπάρχει. ‘Ομως δες γύρω σου παντού και θα καταλάβεις πως ο πολιτισμός μας συνέχισε να υφίσταται μέσα σας χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζετε. Δες πάνω στ αγγεία μας πως «θρηνούσαμε τους νεκρούς μας» , όπως ακριβώς τους θρηνείτε και σήμερα. Δες τους οβολούς που βάζαμε στο στόμα των νεκρών και ψάξε να δεις για πόσα χρόνια απλοί χωρικοί συνέχιζαν να μας τιμούν χωρίς να μας ξέρουν με τον ίδιο τρόπο. Δες τις χοές-προσφορές με ρόδι στάρι και κρασί και θυμήσου... Μας αναζητήσατε γιατί ακόμα και χωμένα στην γή τα μνημεία μας καλούσαν. Καλούσαν με την συμπαντική τους δύναμη τους απογόνους μας να θυμηθούν. Οπως ακριβώς οι μαγνήτες τον σίδηρο. Εμείς τοποθήσαμε την κάψουλα της γνώσης και του φωτός μέσα στο κύταρο σας όπου τίποτε δεν μπορεί να την φθείρει όσο εσείς γεννάτε. Στην εποχή σας κάποιοι συσωρεύουν την γνώση κάτω από τόνους μάζας. Εμείς την κάναμε αντικείμενο καθημερινότητας. Κάποιοι στην εποχή σας βάζουν το λυχνάρι κάτω από το κάθισμα, εμείς κάναμε λυχνάρι κάθε πέτρα.... Περπάτα σήμερα ανάμεσα μας και θα βρείς αυτό που χρειάζεσαι. Κάθε κατεργασμένη πέτρα που βρίσκεται εδώ έχει κάτι να σου πεί, κάτι να σε διδάξει. Πορεύου....»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υ.Γ.
  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-ΑΝΤΙΝΟΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η Μεγαλη Ελλαδα..
  Η αληθεια ειναι οτι ολοι μας οταν ειμασταν παιδια, λιγο πολυ θυμωμαστε τη δυναμη που ειχε τοτε η φαντασια μας να κανει τα ονειρα σχεδον πραγματικοτητα, να σταματαει το χρονο και να κερδιζουν παντα οι καλοι!..

  Στο δημοτικο σχολειο θυμαμαι παντα οτι μου αρεσε το μαθημα της ιστοριας, γιατι μεσα απο τις σελιδες των βιβλιων, η αχαλινωτη φαντασια μου, επλαθε ξανα και ξανα το ξετυλιγμα των αιωνων μεσα στους οποιους οι Ελληνες μεγαλουργουσανε!

  Απο τους 300 του Λεωνιδα και τον Μεγα Αλεξανδρο, μεχρι τον Κολοκοτρωνη και ακομα πιο περα με το ΟΧΙ του Μεταξα και την Μαχη της Κρητης.. Μεσα απο το διδαγματα των Αρχαιων Ελληνων φιλοσοφων και μαθηματικων, μεσα απο την ιατρικη του Ιπποκρατη.. οπου και να εβλεπα, μια ενδοξη ελληνικη παρουσια ειταν παντου χαραγμενη - ειτε με την πεννα ειτε με το σπαθι!


  Διαβαστε περισσοτερα στο: http://ellada2011.blogspot.com/p/blog-page.html
  Η Ελλαδα το 2011 - ΠΩΣ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή