Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σκληραίνει η κόντρα για τις καταλήψεις σε σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Χωρίς σίτιση και καθηγητές μουσικών μαθημάτων παραμένουν οι 350 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έβαλαν χτες «λουκέτο» στο διδακτήριό τους, στην Πυλαία. Την ίδια στιγμή, στο 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, που επίσης τελεί υπό κατάληψη, διακόπηκε η σύνδεση με το φυσικό αέριο, καθώς εκκρεμεί οφειλή ύψους 17.000 ευρώ. Χτες συνεχίστηκαν οι μαθητικές καταλήψεις σε 32 γυμνάσια και λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης, με πληθώρα αιτημάτων.
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 25 μέρες από τον αγιασμό, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη όλοι οι καθηγητές στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές ξεσηκώθηκαν χτες και έκλεισαν το σχολικό κτίριο. Οι κενές ώρες των μουσικών μαθημάτων ανέρχονται σε 300 εβδομαδιαίως, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη η σίτιση των μαθητών στην τραπεζαρία του σχολείου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. «Τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Η υπόθεση της σίτισης έχει κολλήσει στη νομαρχία, κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου», ανέφερε στον «Α» ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου, Κώστας Στεφανόπουλος, συμπληρώνοντας ότι λείπουν βιβλία γενικής κατεύθυνσης και μουσικής.
Ο Σύλλογος Γονέων στηρίζει της κινητοποιήσεις των μαθητών διεκδικώντας παράλληλα την πιστοποίηση των σπουδών των Μουσικών Σχολείων, τον ελαιοχρωματισμό και τη γενική συντήρηση του σχολείου από το δήμο Πυλαίας, καθώς και τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την επιβίβαση-αποβίβαση των μαθητών στα λεωφορεία. Χτες ο διευθυντής του κατειλημμένου Μουσικού Σχολείου κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Πυλαίας να ενημερώσει τις αρχές για τη μαθητική κατάληψη.
32 σχολεία κλειστά
Κύμα καταλήψεων ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της εβδομάδας, με τους μαθητές να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, από την έναρξη των δρομολογίων των λεωφορείων της νομαρχίας μέχρι την κατάργηση της απογευματινής βάρδιας, την τοποθέτηση στεγάστρων στις αυλές και τη μείωση των τιμών στα κυλικεία. Χτες, παρέμειναν κλειστά το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκηδόνας, καθώς και το Επαγγελματικό Λύκειο του Λαγκαδά, για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Υπό κατάληψη τελούσαν επίσης το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας, το Επαγγελματικό Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο της Χαλάστρας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κουφαλίων, το 2ο Γυμνάσιο Συκεών, το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και το Επαγγελματικό Λύκειο Πολίχνης. Στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων μερίδα μαθητών της γ' τάξης απείχε από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα της μεταφοράς όσων φοιτούν στο Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης.
Στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης περισσότερα σχολεία μπήκαν χτες στο... χορό των καταλήψεων. Το «λουκέτο» διατηρήθηκε στα 14ο, 21ο, 13ο και 24ο Γενικά Λύκεια Θεσσαλονίκης, στα 12ο και 16ο Γυμνάσια Θεσσαλονίκης, στο 2ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας, στο Λύκειο Πανοράματος, στο 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στα 7ο, 8ο, 10ο και 15ο Επαγγελματικά Λύκεια του «Ευκλείδη», στα 4ο και 5ο Γενικά Λύκεια Καλαμαριάς, στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς. Σε αυτά προστέθηκαν το 1ο Γενικό Λύκειο Τριανδρίας, τα 4ο και 5ο Γυμνάσια Καλαμαριάς, το 24ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και το 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να παρεμποδίζεται και η λειτουργία του συστεγαζόμενου 1ου Πειραματικού Γυμνασίου.
Χωρίς θέρμανση το 14ο λύκειο
Χωρίς θέρμανση και καθαριότητα το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης (στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Σοφούλη) βρίσκεται στα... χέρια των μαθητών. «Εχει διακοπεί η σύνδεση του φυσικού αερίου, διότι εκκρεμεί οφειλή 17.000 ευρώ. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν προσελήφθησαν οι καθαρίστριες και το σχολείο δεν έχει καθαριότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 14ου λυκείου, Κώστας Θεοδωράκογλου, και πρόσθεσε: «Οι μαθητές ζητούν, μεταξύ άλλων, καθαριότητα και θέρμανση». Χτες οι γονείς επισκέφτηκαν τους αρμοδίους στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα επίκειται συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο. Σύμφωνα με στελέχη της εκπαίδευσης, σήμερα ή αύριο το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί και θα γίνει επανασύνδεση του σχολείου με το φυσικό αέριο.
Το ζήτημα της έλλειψης κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων προβάλλουν οι καταληψίες σε ορισμένα διδακτήρια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζητούν επίλυση του κτιριακού προβλήματος, την κατάργηση της διπλοβάρδιας, την έγκαιρη διανομή των σχολικών εγχειριδίων, την κάλυψη των κενών διδακτικού προσωπικού και τη δωρεάν χορήγηση των βιβλίων ξένων γλωσσών. Σε λύκειο της περιφέρειας του νομού διατυπώνεται αίτημα για στέγαστρο και μπασκέτες στην αυλή του σχολείου.
Το «καμπανάκι» κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, διότι ανήκει σε όλους μας και ειδικά στα παιδιά. Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή των μαθητών καλώντας τους να μην επιτρέπουν να παρεισφρήσουν εξωσχολικά στοιχεία στα κατειλημμένα σχολεία. «Δε συνηγορούμε στις καταλήψεις. Θα πρέπει οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά και αν υπάρχουν δίκαια αιτήματα να διεκδικούμε όλοι μαζί λύσεις χωρίς να κλείνουν τα σχολεία», πρόσθεσε ο κ. Θώμογλου.
Στο μεταξύ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου, προτείνοντας, παράλληλα, διήμερες καταλήψεις για σήμερα και αύριο.
Αυστηρό μήνυμα
Πάντως αυστηρό μήνυμα έστειλε χτες στους καταληψίες η υπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 μίλησε για «στημένα κέντρα που υποκινούν τις καταλήψεις», ενώ διαβεβαίωσε πως το υπουργείο θα επιβάλει το νόμο, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τις χαμένες σχολικές ώρες, η υπουργός επισήμανε ότι «οι ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα το Σάββατο, τις αργίες ή να κοπούν οι πενθήμερες εκδρομές».

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου