Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Φορολογική κάρτα και για τους μαθητές

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η έκδοση της φορολογικής κάρτας συναλλαγών, με την οποία η συλλογή των αποδείξεων δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική. Την κάρτα δεν θα προμηθευτούν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και 1,5 εκατ. μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και οι φοιτητές πανεπιστημίων που είναι προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και έχουν καθημερινά συναλλαγές. Στόχος την κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» είναι να τεθεί σε λειτουργία η φορολογική ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2011. Εκτιμάται ότι θα την προμηθευτούν πάνω από 5 εκατ. και το πολύ 10 εκατ. φορολογούμενοι. «Οι περισσότεροι θα τις χρειαστούν για να καλύψουν το αφορολόγητο, αλλά και λόγω αυστηρότερων τεκμηρίων» δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.
Η προμήθεια της νέας κάρτας προαιρετική. Αρκετοί φορολογούμενοι, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα την προμηθευτούν, ώστε να συλλέγουν σε αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους.
Η προμήθεια θα γίνεται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν την υποδομή των ηλεκτρονικών συστημάτων POS (χρησιμοποιούνται για πιστωτικές -χρεωστικές κάρτες).
Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών. Οι τράπεζες κλήθηκαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμες και στα τέλη του έτους για να προμηθεύουν τους φορολογούμενους με τις νέες κάρτες.
Όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία» 5 είναι τα χαρακτηριστικά των φορολογικών καρτών:
1. Οι ηλεκτρονικές φορολογικές κάρτες καταργούν ουσιαστικά την υποχρέωση συλλογής του τεράστιου όγκου των αποδείξεων, καθώς σε αυτές θα περνά το σύνολο των συναλλαγών. Με την οποιαδήποτε αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας, ο φορολογούμενος μετά την πληρωμή θα δίνει τη φορολογική κάρτα, ώστε να περάσουν σε αυτήν την απόδειξή του.
2. Η κάθε κάρτα θα φέρει τον ατομικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου.
3. Δεν πρόκειται ούτε για πιστωτική, ούτε για χρεωστική κάρτα. Είναι απλώς μια ηλεκτρονική κάρτα, που δεν δημιουργεί δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών.
4. Στις περιπτώσεις των ανήλικων και των προστατευόμενων παιδιών, οι γονείς θα εκδίδουν αντίγραφα καρτών, που θα φέρουν τον ΑΦΜ του κηδεμόνα. Η σύζυγος θα έχει κάρτα με τον δικό της ΑΦΜ.
Έτσι, οι αποδείξεις θα μαζεύονται στην ατομική μερίδα της οικογένειας και θα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, που γίνεται πλέον υποχρεωτική από το 2011.
5. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει ατομική δήλωση λόγω ύπαρξης εισοδήματος, τότε η φορολογική κάρτα θα φέρει τον δικό του ΑΦΜ.
Με τη νέα φορολογική κάρτα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να καταγράφει τις αποδείξεις που έχουν κοπεί. Έτσι, θα μπορεί να εντοπίσει και όσους εισπράττουν τον φόρο και δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο.
Για να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα, ωστόσο, απαιτείται η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς τέτοιου είδους κάρτες καταγράφουν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. Από την άλλη βέβαια, και τα μικρά καταστήματα θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS.

πηγή http://tvxs.gr/

1 σχόλιο:

  1. Κομμένο το δούλεμα ότι μας κάνουν και εξυπηρέτηση.

    Απλά ξεκινήσαν μια ιστορία με τις αποδείξεις και δεν έχουν τρόπο να επιβεβαιώσουν το νούμερο που θα τους καταθέτει ο κάθε φορολογούμενος.

    Και είναι και ένας ωραίος τρόπος να ξερουμε που είσαι την στιγμή που είσαι.

    Προφανώς ο κ Σπινέλλης θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο και εμάς βλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή