Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Βία


Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συμφωνεί ότι η βία είναι δικαιολογημένη σε συγκεκριμένες μόνο περιστάσεις. όμως, στο ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις, κάθε άλλο παρά συμφωνούν. έτσι αναπόφευκτα κάποια στιγμή ασκούν ο ένας στον άλλο βία που είναι μη δικαιολογημένη για εκείνον που τη δέχεται τουλάχιστον.
 Ένα ελάχιστο -ίσως κι ανύπαρκτο- ποσοστό ανθρώπων θεώρει τη βία δικαιολογημένη σε κάθε περίσταση -και οι υπόλοιποι -περισσότεροι από τους προηγούμενους πάντως- θεωρούν τη βία αδικαιολόγητη σε κάθε περίσταση.

Ας πούμε ότι θέλει κάποιος να πάει με τους πολλούς, αλλά να κρατήσει και κάποιο ορθολογισμό. Πώς θα διαλέξει ποιες θα είναι οι περιστάσεις? Με μια μελέτη των απόψεων ανά τον κόσμο, θα δει ότι τα επιχειρήματα τους είναι το ίδιο ισχυρά και το ίδιο διάτρητα. θα δει ότι δεν υπάρχει κανένας ηθικός κανόνας με παγκόσμια ισχύ. Κανένα πρέπει και κανένα δεν πρέπει, καμία πράξη που να επιβραβεύεται παντού ή να κατακρίνεται παντού. ούτε καν ο εν ψυχρώ φόνος. Θα αναγκαστεί, λοιπόν να διαλέξει εν γνώση του ψιλό-αυθαίρετα.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να δεχτεί ότι η βία που θεώρει δικαιολογημένη μπορεί να ασκηθεί και στον ίδιο στην κατάλληλη περίσταση.
Αν επιλέξει τη δεύτερη, οφείλει να δεχτεί ότι μπορεί να ασκείται και σε αυτόν βία σε κάθε περίσταση
Κι αν επιλέξει την τρίτη οφείλει να μην ασκείται βία σε καμία περίσταση.

http://1anthropos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου