Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα προσφυγή κατά του μνημονίου από το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε για δεύτερη φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατά του μνημονίου (Ν. 3845/2010) και των περικοπών των αποδοχών και συντάξεων (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματος αδείας). Αυτή τη φορά ο ΔΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του... μνημονίου μαζί με Συνδέσμους αξιωματικών και αποστράτων, καθώς και πρώην διπλωματικών υπαλλήλων και ζητάει την ακύρωση σειράς υπουργικών αποφάσεων που περικόπτουν τις αποδοχές και τις συντάξεις.


Ειδικότερα, προσέφυγαν:
1) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
2) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
3) Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας - Στρατού
4) Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1973
5) Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων

Την πρώτη φορά ο ΔΣΑ είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ, τους μηχανικούς και συνταξιούχους. Ο ΔΣΑ και οι άλλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3845/2010 είναι αντισυνταγματικός, καθώς δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.

Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι «για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων όλων των βουλευτών» και ο Ν. 3845/2010 περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θεσπίστηκαν σε εκτέλεση διεθνούς συμφωνίας με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακόμα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων πλέον του ότι είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά είναι αντίθετες και σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.Επίσης, οι περικοπές παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.


πηγή http://www.seleo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου