Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Να στηρίξει τους αντεργατικούς εκβιασμούς έτρεξε πρώτη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Τη μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση προβάλλοντας ως πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων. Η νέα επίθεση της κυβέρνησης θα εξελιχθεί μέσω υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το Νοέμβρη και θα κάνει πράξη την πρόβλεψη του μνημονίου ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, ακόμα και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Τους σχεδιασμούς αυτούς προανήγγειλε η ίδια η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας προχτές το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ». Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις «Υπάρχει πιθανότητα τα 739 ευρώ του κατώτατου μισθού να πάνε πιο κάτω; Δηλαδή να πάμε σ' αυτό που ήθελε η τρόικα, τα 590; Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;» η υπουργός απάντησε:
«Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε, υπάρχει και εγώ είμαι υπέρ αυτού σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. όταν πάει να κλείσει μια επιχείρηση ότι "κοίταξε, θα κλείσω και θα απολύσω 1.000 ανθρώπους, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;". Αυτό είναι κάτι που λέμε ναι, να το δούμε»!
Χτες η υπουργός επανήλθε στο ζήτημα και με νεότερες δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9» σημείωσε: «Στο μνημόνιο και στο νόμο που πέρασε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, όταν μία γεωγραφική περιοχή ή μία επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αρα, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, εάν μία επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, είναι κάτι το οποίο προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά».
Ετσι, με το πρόσχημα να περισωθούν θέσεις εργασίας θα υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες θα μειώνουν τους μισθούς κάτω από αυτά που προβλέπονται στις κλαδικές, ακόμα και στην Εθνική Σύμβαση.
Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ωμός εκβιασμός σε βάρος των εργαζομένων για να αποδεχτούν τη μείωση μισθών και προλειαίνουν το έδαφος για τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Επί της ουσίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο ντελάλης της μεγαλοεργοδοσίας, ο φορέας των αξιώσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους και άρα αύξηση της κερδοφορίας τους.
Επιδρομή στο εργατικό εισόδημα
Μάλιστα, η μείωση των μισθών προωθείται όταν ήδη με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις (ειδικότερα με το νόμο 3863/2010) εξασφαλίστηκε στο κεφάλαιο:
  • Η μείωση της αμοιβής των νέων εργαζομένων στο 70% του κατώτερου μισθού μέσω της «μαθητείας».
  • Η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού.
  • Η μείωση κατά 20% των αμοιβών υπερωρίας και υπερεργασίας.
  • Η μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων λόγω απόλυσης κατά 50%.
  • Αύξηση του ποσοστού και του αριθμού των απολύσεων.
Και, επιπλέον, με την τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πάγωσαν οι κατώτεροι μισθοί και τα μεροκάματα για ολόκληρο το 2010 ενώ για το 2011 και το 2012 οι αυξήσεις δεν αντιστοιχούν ούτε στο 30% του επίσημου πληθωρισμού.
Ολα αυτά δρομολογούνται όταν χτες το ίδιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επιβεβαίωσε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος (25%), πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Που σημαίνει ότι οι μεγαλοεργοδότες, συνολικά το κεφάλαιο, δε θα αποδώσουν μέσα στο 2010 στο ΙΚΑ το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παραμείνει στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Βάζει πλάτη η ΓΣΕΕ
Απέναντι σε αυτή τη νέα επιδρομή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε πρώτη να βάλει πλάτη. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ενώ για «ξεκάρφωμα» θεωρεί «απαράδεκτη» μια τέτοια διάταξη, στο «διά ταύτα» τη στηρίζει. Ετσι, η αντίθεσή του περιορίζεται μόνο στο «να υπάρχουν γενικοί κανόνες». Δεν είναι όμως αντίθετος, αυτό να «αντιμετωπίζεται κατά επιχείρηση, περίπτωση προς περίπτωση... Αυτό να καθορίζεται με γνώμονα το τι πρόβλημα έχει η κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν προκύπτει πρόβλημα κλεισίματος μιας επιχείρησης μπορούμε να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας». Ετσι, και αυτός με τη σειρά του επαναλαμβάνει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με αυτά της υπουργού Εργασίας και κατ' επέκταση των βιομηχάνων, νομιμοποιεί τις αξιώσεις τους και στρώνει και αυτός το δρόμο για τη μείωση των μισθών.
  • Στο πλαίσιο εξασφάλισης φτηνών εργατικών χεριών για τη μεγαλοεργοδοσία εντάσσονται και οι συναντήσεις που συνέχισε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την επίτροπο της ΕΕ για ζητήματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει ο FRONTEX». Η επίτροπος είπε πως για την υλοποίηση του ελληνικού Προγράμματος Δράσης για τη Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών η ΕΕ θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ και δήλωσε εντυπωσιασμένη από το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης.

από την εφημερίδα "ριζοσπάστης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου