Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τεχνοκράτες και πολιτικοί.

Γράφει η Ιδεοπηγή  

Οι άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων επινόησαν διάφορα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρξουν στην αρχή σαν οργανωμένες ομάδες και αργότερα σαν οργανωμένα έθνη.
Η ιδιοκτήτες της γης και αργότερα των μέσων παραγωγής υπήρξαν οι υποστηρικτές των συστημάτων εξουσίας.
Η αναγκαιότητα συντονισμού των δράσεων (νόμοι, διοίκηση κτλ) δημιούργησε τα κόμματα δηλαδή ομάδες με κοινούς στόχους και επιδιώξεις που με τρόπο αντιπροσωπευτικό φρόντιζαν για τα συμφέροντα των κοινωνικών ομάδων που αντιπροσώπευαν.
Τα μέλη των κομμάτων ειδικά όταν αναλάμβαναν κυβερνητικές θέσεις είχαν την ανάγκη κάποιων συμβούλων ειδικών σε θέματα που δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν.
Ειδικά σε θέματα οικονομίας οι εξειδικευμένοι οικονομολόγοι ήταν απαραίτητοι.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι έκαναν εισηγήσεις και οι πολιτικοί έπαιρναν τις αποφάσεις.
Πολλές φορές οι αποφάσεις των πολιτικών δεν συμφωνούσαν με τις υποδείξεις των συμβούλων προκειμένου να εξυπηρετηθεί κάποιος πολιτικός στόχος.
Σήμερα οι τεχνοκράτες σύμβουλοι προτείνουν και οι πολιτικοί εκτελούν.
Αυτό εκπαραθυρώνει την πολιτική και εγκαθιστά ένα τεχνοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης.
Μπορεί όμως να υπάρξει πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα τεχνοκρατικό;
Η τεχνοκρατία μπορεί να αντικαταστήσει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία;
Ο τεχνοκράτης κινούμενος μέσα στα στενά πλαίσια της επιστήμης του προτείνει στηριζόμενος σε αριθμητικά δεδομένα και επιστημονικές μετρήσεις.
Ο πολιτικός έχοντας σχετική ελευθερία αποφασίζει λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους.
Αν οι πολιτικοί δεν αποφασίζουν πολιτικά αλλά απλώς κάνουν διαχείριση εκτελώντας τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών τότε αλλοιώνεται το πολίτευμα το οποίο ορίζει ότι ο πολιτικός εκλέγεται για να παίρνει πολιτικές αποφάσεις κάτω απ’ το πολιτικό πρίσμα που πιστεύει και όχι να είναι όργανο των τεχνοκρατών.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια.
Αν δεν ξαναπάρει η πολιτική την ευθύνη των αποφάσεων και οι τεχνοκράτες δεν μείνουν μόνο στο συμβουλευτικό τους ρόλο τα πράγματα όλο και θα χειροτερεύουν.
Η σημερινή γενιά των πολιτικών εκτός του ότι βαρύνονται με πολιτικές και οικονομικές αποτυχίες, μερικοί ερευνώνται και για οικονομικά και διαχειριστικά σκάνδαλα, δεν μπορούν να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γιατί οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται πλέον.
Η ανάγκη να υπάρξουν νέοι πολιτικοί που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες και η στήριξη των νέων πολιτικών απ’ την κοινωνία είναι σήμερα επιτακτική.
Σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες πλην των υπηρετούντων το σημερινό ξεπεσμένο σύστημα περιμένουν τη συγκρότηση νέων πολιτικών σχηματισμών μήπως και βγούμε απ’ το σημερινό τέλμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου