Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ημέρα δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων η 29η Σεπτεμβρίου 2010

Ως αντίδραση στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) χρηματοδοτεί, στις 29 Σεπτεμβρίου, μια μείζονος σημασίας ευρωπαϊκή κινητοποίηση, με τη στήριξη όλων των οργανώσεων-μελών της. Αναμένεται ότι γύρω στις 100.000 άνθρωποι θα «κατέβουν» στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσης διαμαρτυρίας και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα μια μείζονος σημασίας ημέρα δράσης, την οποία έχουν οργανώσει τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Αντιπροσωπείες, οι οποίες προέρχονται από 50 περίπου συνδικάτα και εκπροσωπούν 30 χώρες, θα «κατέβουν» στους δρόμους των Βρυξελλών, για να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν για την ανεύθυνη κερδοσκοπία ορισμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Παράλληλα με την ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία στην Ισπανία, ενώ πορείες διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε Πορτογαλία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Λιθουανία, Σερβία, Γαλλία και Ιρλανδία. Οι προσπάθειες των συνδικάτων επικεντρώνονται στην ευρω-διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στην οποία θα υπάρξει μια ισχυρή παρουσία των βελγικών συνδικάτων αλλά και αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία κλπ. Οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες βιομηχανίας θα συμμετάσχουν επίσης στην ευρω-διαδήλωση.
Ο γενικός γραμματέας της ETUC John Monks σχολίασε: «Στις 29 Σεπτεμβρίου θα διαδηλώσουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελείται από μέτρα λιτότητας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για ανεργία και τις αυξανόμενες ανισότητες. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μήνυμα που σκοπεύουμε να μεταβιβάσουμε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής κ. Barroso καθώς και στον σημερινό Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Leterme, τον οποίον θα συναντήσουμε μετά τη διαδήλωση».
Πηγή: ETUC.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου