Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Σιγά μην ξυπνήσουν οι Έλληνες......


Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων περνά τις «ιερές» ημέρες των διακοπών, έρχεται νέος κύκλος μέτρων, που, προφανώς, θα προκαλέσει διαδοχικές αντιδράσεις και θα αυξήσει κατακόρυφα την ανασφάλεια και την κοινωνική ένταση.
Αν και επισήμως το νέο μνημόνιο δεν περιέχει επιπρόσθετα σκληρά μέτρα, παρά ....


μόνο συγκεκριμενοποίηση των ήδη υπαρχόντων, η πραγματικότητα είναι ότι έρχεται νέος κύκλος σκληρών αποφάσεων, που, αυτή τη φορά, πρέπει να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα», καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων είναι απολύτως δεσμευτικό.

Οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τη διάρκεια... της παρουσίας τους στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα, που φέρνουν την κυβέρνηση προ αδιεξόδου.
Μεταξύ των πιο σκληρών μέτρων που ζήτησαν οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τις πολυήμερες επαφές με τους υπουργούς της κυβέρνησης, είναι απολύσεις στις ΔΕΚΟ και φυσικά το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, που προκάλεσε και την πρόσφατη κρίση στις μεταφορές με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως.
Ταυτόχρονα, η τρόικα ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής ρεύματος, εξυγίανση του ΟΣΕ και του τομέα των συγκοινωνιών ευρέως, καθώς και μια πλήρη αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό.
Όλα αυτά περιέχονται στο νέο μίνι μνημόνιο, που συγκεκριμενοποιεί τις γενικές δεσμεύσεις και θέτει σαφέστερα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη υπάρχουν στο πρώτο μνημόνιο συνεργασίας και δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης και του νέου μνημονίου θα παραδοθούν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση του δεύτερου μέρους από το πακέτο δανειοδότησης της χώρας.
Τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, θα κληθούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επισημάνσεων του κλιμακίου και εν συνεχεία να συνυπογράψουν την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

πηγή http://ksipnistere.blogspot.com/2010/08/blog-post_6484.html

1 σχόλιο: